STARI NARODNI OBIČAJI ZA SRPSKU NOVU GODINU: Svaka domaćica sprema JEDNO JELO, a ovo su čista praznoverja!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.01.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Pravoslavnu Novu godinu obeležavaju se još dva značajna praznika.

STARI NARODNI OBIČAJI ZA SRPSKU NOVU GODINU: Svaka domaćica sprema JEDNO JELO, a ovo su čista praznoverja!

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva obeležava Novu godinu prema julijanskom kalendaru 14. januara. Ona se inače proslavlja odnosno "čeka" 13. januara uveče. Kao i 31. decembra i tada se priprema svečana trpeza  i donekle je tradicija da se proslavi sa prijateljima i porodicom kako bismo i tokom sledeće godine bili u dobrim odnosima. Kada otkuca ponoć, parovi se ljube, svi međusobno čestitaju i jedni drugima žele zdravlje, uspeh i sreću na poslu.

Tradicija proslavljanja Nove godine ima i neke običaje koje svi uglavnom rado poštuju.

Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Tog dana domaćice spremaju česnicu vasilicu. Ona inače može biti slana ili slatka i priprema se tog 14. januara, a služi prijateljima i porodici. Može biti od projinog brašna ili meda.

Razlog pripreme vasilice je da bi cela godina prošla u slozi i prijateljstvu. Neki je pripremaju i kao bozićnu česnicu. Kako god da spremite nećete pogrešiti samo je bitno da se pravi sa mnogo ljubavi i pažnje. Univerzalno ime, ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...

Takođe, tog dana u nekim krajevima Srbije spaljuju se ostaci badnjaka, a neki pripremaju osim vasilice i krofne u koje se kao za Božić isto stavlja novčić.

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema vasilica

Još jedan običaj sličan kao za Božić jeste da se tog dana kupuje nešto novo za kuću i unosi kako bi tokom cele godine vladalo obilje.

Izmišljeni običaji

Pod tim prvenstveno se misli na provođenje vremena u kafanama i klubovima za praznike uz reku alkohola. Ovaj "običaj" nema nikakve veze sa praznikom kao i verovanja u vezi sa privlačenjem novca uz razne trikove koja se kose sa verom.

Nova godina je i novi početak zato bi trebalo da preispitamo svoje misli i dela i da u novu uđemo čistog srca. Suština promene koju bi trebalo da doživite je da čovek živi za Boga i svog bližnjeg pa tek onda za sebe kao što je do sada živeo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading