TRUDNICA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: Šta smete da jedete, a šta je strogo zabranjeno?

Autor: N.J.

Lifestyle

31.12.2022

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravila koja bi trebalo da ispoštujete kada je reč o novogodišnjem meniju.

TRUDNICA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: Šta smete da jedete, a šta je strogo zabranjeno?

Foto: Shutterstock

Praznici se bliže, kako novogodišnji tako i božićni, a vi ste u drugom stanju? Nažalost i pored trudničkih nagona za određenom vrstom hrane ili pića, trebalo bi da shvatite da ipak morate birati šta ćete konzumirati sa novogodišnje trpeze. Nije reč samo o izbegavanju hrane, već i o odabiru pravih namirnica. Prazničnoj trepezi, koja sadrži slane i slatke poslatice, baš je teško odoleti. Tako da, kako da se u takvoj atmosferi ponašaju trudnice?

Kako bismo rešili sve vaše nedoumice, pripremili smo nekoliko praktičnih saveta da biste znale na koij način da se ponašate tokom praznika i šta da ciljano izbegavate.

Alkohol

Već ste verovatno čitale da je alkohol zabranjen u trudnoći, ali možda vam prođe "kroz glavu" u kojoj meri? Ne možemo da potvrdimo da vam od jedne čaše na primer vina, "neće biti ništa", zato je možda najbolje pratiti neke opšte preporuke. One kažu da alkohol loše utiče na plod.

Foto: www.profimedia.rs

Ženu boli glava nakon konzumiranja alkohola

Rafinisani šećeri

Verovatno da će na prazničnoj trepezi biti i mnogo slatkiša, mekanih pogača, testa, ali ne preterujte! Takva ishrana povećava niko glukoze u krvi, a to kasnije kao posledicu može imati veću kilažu kod dece kako odrastaju.

- Ako konzumirate isti broj kalorija, ali samo promenite ono što jedete, beba može imati manje telesne masti pri rođenju i manji rizik od buduće gojaznosti - kaže profesor Ričoti prenosi "Bebologija".

Takođe, izbegavajte sirovu ili nedovoljno kuvanu hranu, sušeno meso, nepasterizovano mleko, jogurt, sir, gazirana pića inače i napitke sa kofeinom.

Foto: Izvor: Printscreen/YouTube/ Cookist Wow

Čokoladne kuglice od kafe

Šta da jedete tokom novogodišnjih i božićnih praznika?

Odlična vest je da bez griže savesti možete jesti proteine (jaja, piletinu, teletinu, ribu), što ipak govori da možete uživati u hrani koju volite i koja je ukusna. Takođe, možete jesti povrće bez ograničenja, i voće sa ograničenjem jer ipak i voće sadrži šećere. Isto, pokušajte da napravite kolač koji volite u malo zdravijoj verziji.

Na primer: umesto belog koristite kokosov šećer, ili margarin zamenite kokosovim uljem, speltin umesto belog brašna, tamna čokolada umesto mlečne... I ne, ne brinite! Nećete biti uskraćene za odličan slatkiš. Takođe, uvek birajte provereno domaće namirnice.

Sve preporuke ne važe za vas ako imate određen plan ishrane zbog nekog zdravstvenog problema na osnovu kog je lekar odlučio da vam je potreban poseban program koji već pratite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading