DA LI ZNATE KOJI HLEB NAJVIŠE GOJI? Iznenadićete se kada čujete koju vrstu morate da izbegavate

Autor:

Lifestyle

18.06.2024

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema nedavnom istraživanju, Srbi godišnje u proseku pojedu 135 kilograma hleba, što ih svrstava među najveće potrošače hleba u svetu.

DA LI ZNATE KOJI HLEB NAJVIŠE GOJI? Iznenadićete se kada čujete koju vrstu morate da izbegavate

Foto: Shutterstock

Samo je Turska ispred nas, sa neverovatnih 199,6 kilograma. Međutim, iako se čini da jedemo velike količine hleba, istraživanja pokazuju da je potrošnja hleba upola manja nego pre 20 godina.

Hleb: prijatelj ili neprijatelj linije?

Nutricionistkinja Nađa Radonjić ističe da postoji zabluda o tome kako hleb utiče na našu težinu. Ona naglašava da hleb nije nužno krivac za debljanje i da je kroz istoriju konzumirano mnogo veće količine hleba nego danas.

Takođe, ističe da beli hleb može imati manje kalorija od integralnog, što mnoge ljude iznenađuje.

Foto: Shutterstock

Koji hleb se preporučuje?

Integralni hleb kao zdravija opcija

Nađa Radonjić ističe da je integralni hleb bolji izbor jer sadrži više vlakana, minerala i vitamina od rafinisane, bele pšenice. Iako integralni hleb ima više kalorija, njegova hranljiva vrednost je veća, što ga čini boljim izborom za ishranu. Stručnjak naglašava da je važno da hleb ne treba isključivati iz ishrane, osim ukoliko postoji netolerancija na gluten.

Vrste hleba i njihova hranljiva vrednost

Nutricionistkinja Nađa Radonjić ističe da je crni hleb od celog zrna najzdravija opcija, dok je pšenični hleb po njenom mišljenju najgori izbor. Takođe, ističe da osobe koje izbegavaju gluten treba da isključe ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u ishrani.

Nutricionistkinja takođe ističe važnost tretiranja hleba kao samostalnog obroka, posebno kada je reč o integralnom hlebu koji sadrži vitamine B i druge korisne sastojke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading