SEDAM PUTA JE ZAVRŠILA U HITNOJ POMOĆI ZBOG PIJANSTVA, A ALKOHOL NE PIJE! Šokirala se kada su joj lekari postavili dijagnozu

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

04.06.2024

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanađanka (50) se već dve godine bori sa neobjašnjenim epizodama pijanstva, a da stvar bude još čudnija, ona nije popila ni kap alkohola!

SEDAM PUTA JE ZAVRŠILA U HITNOJ POMOĆI ZBOG PIJANSTVA, A ALKOHOL NE PIJE! Šokirala se kada su joj lekari postavili dijagnozu

Foto: Michaela Begsteiger/imageBROKER/Profimedia

Žena je doživljavala simptome kao što su vrtoglavica, mučnina i dezorijentacija, čak je i kolabirala dok je pripremala obrok za svoju decu.

Ona je čak sedam puta završila u Hitnoj pomoći sa simptomima teškog pijanstva, Doktore je uveravala da zbog verskih opredeljenja uopšte ne pije. 

Tek nakon sedme posete lekarima, konačno joj je postavljena dijagnoza - retko stanje koje poznato pod nazivom "auto-pivara" ili ABS (Auto-Brewery Syndrome).

Kanađanka je imala između 30 i 60 milimola alkohola po litru u krvi, a 2 milimola su normalna vrednost. Njene vrednosti mogu biti i fatalne, ističu lekari.

Foto: shutterstock

Pijanstvo

Šta je sindrom "auto-pivare"?

Sindrom fermentacije creva je retko medicinsko stanje u kom gljivice u crevima proizvode alkohol fermentacijom. 

Retko i nedijagnostifikovano stanje

ABS je izuzetno retka pojava, sa samo 20 dokumentovanih slučajeva u engleskoj medicinskoj literaturi od 1974. godine. Prvi zabeleženi slučaj datira iz 1946. godine u Africi, gde je petogodišnji dečak tragično preminuo od ovog sindroma.

Tokom obdukcije, u njegovom stomaku pronađena je penušava tečnost sa mirisom alkohola. Lečenje ABS obično uključuje antimikotike i strogu dijetu sa niskim unosom ugljenih hidrata.

Ovaj slučaj ističe izazove dijagnostikovanja i lečenja retkih medicinskih stanja, naglašavajući važnost temeljnog i sveobuhvatnog medicinskog pregleda.

Iskustvo ove žene podseća na kompleksnost ljudskog tela i potrebu za nastavkom istraživanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading