BRZE I NEOČEKIVANE PROMENE: Šta će se dogoditi u organizmu ako jedete samo četiri badema dnevno?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

07.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bademi su mnogima omiljena grickalica, ali koliko zapravo poznajemo sve zdravstvene koristi koje nam ovaj ukusni orašasti plod nudi?

BRZE I NEOČEKIVANE PROMENE: Šta će se dogoditi u organizmu ako jedete samo četiri badema dnevno?

Foto: Shutterstock

Prepuni proteina, vitamina i vlakana, bademi su istovremeno preporučeni saveznik u borbi protiv gojaznosti, bolesti srca, i dijabetesa, ali i namirnica koja može pomoći u očuvanju zdravlja kože, kose, i mozga.

Iskoristite moć badema za zdravlje srca

Bademi su sjajan saveznik u održavanju zdravlja srca. Sadrže mononezasićene masti koje pomažu u kontroli visokog holesterola, a istovremeno su bogati vlaknima, vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama i biljnim sterolima, čime doprinose opštem zdravlju srca.

Takođe, bademi su izvor l-arginina, koji pomaže u održavanju fleksibilnosti zidova arterija i smanjuje rizik od razvoja krvnih ugrušaka.

Bademi za lepšu i zdraviju kosu i kožu

Mangan i vitamin E prisutni u bademima igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože.

Mangan pomaže u stvaranju kolagena, čineći kožu čvrstom i glatkom, dok vitamin E štiti kožu od oštećenja, smanjuje upalu i crvenilo, te štiti od UV zračenja. Takođe, bademi mogu pomoći u jačanju kose i sprečavanju pojave peruti.

Foto: pixabay.com

Badem je odličan za negu kose i kože

Probiotici i kontrola telesne težine

Školjke badema su izvor probiotika koji pospešuju rast dobrih bakterija u crevima, poboljšavajući funkciju imunološkog sistema i smanjujući rizik od raznih oboljenja. Iako bademi sadrže dosta masti i kalorija, istraživanja pokazuju da njihova konzumacija može doprineti osećaju sitosti između obroka i smanjenju unosa ugljenih hidrata, što može biti od pomoći u procesu mršavljenja.

Bademi za zdrav mozak i bolje pamćenje

Bademi su bogati magnezijumom i proteinima koji jačaju živce u mozgu, dok velika količina vitamina E može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija, pamćenja i budnosti. Održavanje zdravog mozga tokom života može biti ključno u prevenciji određenih oboljenja poput Alchajmerove bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading