GLUP ČOVEK SE PREPOZNAJE PO 6 STVARI: Turske izreke za sva vremena!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

02.06.2024

00:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stare turske izreke oduvek su bile izvor mudrosti i pouka, prenosene s kolena na koleno kroz generacije.

GLUP ČOVEK SE PREPOZNAJE PO 6 STVARI: Turske izreke za sva vremena!

Foto: Shutterstock

Ove izreke ne samo da otkrivaju duboku mudrost turskog naroda, već i univerzalne istine o ljudskoj prirodi i životu.

Glupost se ogleda u 6 stvari

Glupa osoba se može prepoznati po 6 stvari: besu bez razloga, govoru bez koristi, promeni bez napretka, istraživanju bez svrhe, poverenju u stranca i mešanju neprijatelja i prijatelja. Ova izreka duboko prepoznaje negativne osobine i njihov uticaj na ljude.

Daljina i odsustvo

"Ako je daleko od očiju, daleko je i od srca" - ova izreka ističe vezu između fizičke i emocionalne distance. Ona ukazuje na to da udaljenost može uticati na emocionalnu bliskost među ljudima.

Prijateljstvo i savršenstvo

"Čovek koji traži savršeno prijateljstvo, ostaće bez prijatelja" - ova izreka naglašava da je traženje savršenstva u prijateljstvu kontraproduktivno i da može rezultirati gubitkom prijatelja.

Mudrost o kafi

"Kafa treba biti crna kao pakao, jaka kao smrt i slatka kao ljubav" - ova izreka otkriva tursku ljubav prema kafi i njihovu filozofiju o pripremi i uživanju u ovom napitku.

Republika

Foto: Shutterstock

Jaka kao smrt, slatka kao ljubav

Uništavanje brige

"Kao što crvi unište drvo, tako i briga uništi čoveka" - ova izreka efektno upoređuje štetnost brige sa uništavanjem koje crvi nanose drvetu.

Snaga nade i putovanja

"Nada je hleb siromašnih" i "Ne zna puno onaj koji puno živi, već onaj koji puno putuje" - ove izreke ističu snagu nade i iskustvo stečeno putovanjem kao izvore mudrosti i bogatstva.

Vrednost znanja i darežljivost

"Nije sramota pitati, već ne znati" i "Ruka koja daje iznad je ruke koja prima" - ove izreke naglašavaju važnost znanja i darežljivost kao vrline.

Zdravlje, bogatstvo i ljubav

"Sit čovek ne zna šta je glad i zdrav čovek ne zna šta je bolest" i "U zdrava čoveka imovina je čitava" - ove izreke podsećaju na vrednost zdravlja i ljubavi, ističući da su oni pravi izvori bogatstva.

Pravednost i samopouzdanje

"U selu gde ima previše pevaca, jutro će kasniti" i "U srcu svakog čoveka skriven je lav" - ove izreke ukazuju na važnost pravednosti i samopouzdanja u životu.

Ljubav i vreme

"Ljubav čini da prolazi vreme, vreme čini da prolazi ljubav" - ova izreka ističe duboku povezanost između ljubavi i vremena, naglašavajući da ljubav može promeniti naš doživljaj vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading