KOJE MLEKO JE NAJZDRAVIJE: Kravlje, kozje, ovčije ili magareće?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

01.06.2024

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se kravlje mleko najviše upotrebljava, to ne znači i da je najzdravije. Zato je zanimljivo pogledati poređenje sa kozjim, ovčijim i magarećim mlekom.

KOJE MLEKO JE NAJZDRAVIJE: Kravlje, kozje, ovčije ili magareće?

Foto: Shutterstock

Kozie mleko je drugo najpopularnije mleko nakon kravljeg, ali je svakako jednako zdravo, ako ne i zdravije. Sa svojim bogatim sastavom, kozje mleko je odličan izvor vitamina A, C, E, D i B, kao i kalcijuma, kalijuma, selena i fosfora.

Ono se lako vari i retko izaziva probleme sa varenjem, a takođe je korisno za bolesti gastrointestinalnog trakta, zbog prisustva fosfata koji smanjuju kiselost želuca.

U poređenju sa kravljim mlekom, kozje mleko ima veću količinu belančevina, masti i kalcijuma, te je zbog toga bledo žute boje. Treba napomenuti da sastav kozjeg mleka direktno zavisi od ishrane životinja, pa se može razlikovati u količini određenih vitamina.

Ovčije mleko - hranljiv izbor sa specifičnim ukusom

U poređenju sa kravljim mlekom, ovčije mleko je jedan i po puta hranljivije. Sa 110 kalcijuma na 100 ml, sadrži više proteina, masti i ugljenih hidrata od kozjeg i kravljeg mleka.

Foto: pixabay.com

Magareće mleko je najzdravije

Takođe, ovčije mleko sadrži 2-3 puta više vitamina A, B1 i B2, kao i više vitamina D u poređenju sa kravljim mlekom. Međutim, treba imati na umu da ovčije mleko može imati specifičan ukus, te se često koristi za proizvodnju sireva i jogurta.

Magareće mleko - slično ženskom mleku, idealno za bebe

Magareće mleko se smatra najzdravijim, a slično je ženskom mleku po mnogo čemu. Sadrži malo proteina, ali dosta albumina, veliku količinu antioksidanata i minerala, te skoro jedan i po puta više laktoze od kravljeg mleka. Zbog toga se smatra hranom idealnom za bebe.

Magareće mleko takođe sadrži velike količine lizozima i drugih antibakterijskih supstanci, što usporava razvoj bakterija i uništava neke od njih. Danas je magareće mleko predmet istraživanja širom sveta, a njegov kvalitet diktira visoku cenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading