ZAKAZAO EUTANAZIJU, SUPRUGA GA PODRŽALA DA SE UBIJE: Odlučio da sebi presudi, a onda je saznao VEST zbog koje je odustao

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je odbio u stilu "izvini, to je moj život i želim da ga okončam, sutra idemo", ne bih sebi dozvolila da prigovaram. Ali, bio je zadovoljan. I oboma je jasno da je ovo žrtva sa njegove i moje strane, kaže supruga.

ZAKAZAO EUTANAZIJU, SUPRUGA GA PODRŽALA DA SE UBIJE: Odlučio da sebi presudi, a onda je saznao VEST zbog koje je odustao

Foto: Printscreen/Instagram/ijembuca

Nekada zdrav sportista Jan Kavalir (33) je bolestan. On boluje od podmukle bolesti ALS i zna da se bliži smrt. On je 19. aprila, imao je zakazan termin za eutanaziju u Švajcarskoj. Ali, njegova supruga Martina (35) i on nisu smogli snage da odu.

On se poslednjih sedam godina bori sa neizlečivom amiotrofičnom lateralnom sklerozom i odavno je prestao da se kreće, govori i komunicira samo očima. Suprugu je upoznao u maju 2017. Samo tri meseca kasnije Jan je počeo da razvija simptome ALS-a (problemi sa hvatanjem stvari), bolesti koja mu je od tada "uzela" ceo život. 

Foto: Printscreen/Instagram/ijembuca

Ovo je muškarac koji je zakazao eutanaziju, a onda odustao

Venčanje


Ali, Martina voli svog partnera i udala se za njega 2021. godine, potpuno svesna svih okolnosti. Danas oboje sa sigurnošću znaju da potpuno paralizovanog Jana čeka samo smrt. U leto 2023. zato je odlučio da dobrovoljno napusti svet. Martina je za njega obrađivala neophodna dokumenta u Švajcarskoj, gde je potpomognuto samoubistvo legalno. On je trebalo da krene u petak, 19. aprila ujutru. Ali, desilo se da je Martina saznala da je posle sedam godina uzaludnih pokušaja sa Honzom ostala trudna, a u septembru bi trebalo da rodi ćerku!

- Bilo je ludih emocija poslednjih dana, pozdravio se sa svima - opisala je Martina za slovački Dennik N, piše "Blesk":

- U utorak sam otišla po auto koji nam je pozajmio prijatelj, pokušali smo i da unesemo kolica. Otišla sam u kupovinu, nabavila potrebne znakove za autoput, potvrdila hotelsku rezervaciju, otišla da sipam gorivo. A kada sam se vraćala u stan i otključavala vrata, shvatila sam da je ovo poslednji put da je Honzik iza njih! Bio je to lud trenutak i briznula sam u plač. Pitala sam se – da li to zaista mora ovako da se završi? Jasno mi je da će Honzik uskoro umreti, ali... - rekla je Martina i objasnila:

- Rekla sam mu da ne znam da li je to fer prema njemu, ali ipak želim da mu ponudim drugačiji scenario. Da je odbio u stilu: izvini, to je moj život i želim da ga okončam, sutra idemo, ne bih sebi dozvolila da prigovaram. Ali bio je zadovoljan. I oboma je jasno da je ovo žrtva sa moje i njegove strane. Ne želi više ovako da radi, ali je klimnuo glavom da će u mukama ostati na svetu možda još šest meseci. Takođe je želeo da umre da bi mi omogućio da ponovo živim normalnim životom. Ali je klimnuo glavom da će, ako ja to želim, ostati, jer me voli.

Nakon što mu je rekla da čekaju devojčicu, rekao je da ne želi da umre. Svi se nadaju da će dočekati novembar i upoznati dete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading