AKO VAS POTENCIJALNI POSLODAVAC ODVEDE NA RUČAK, ČUVAJTE SE! So i biber su glavni TEST za vas!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

14.05.2024

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine, proces zapošljavanja postaje sve zahtevniji, a HR menadžeri sve su maštovitiji kada su testiranja kandidata u pitanju.

AKO VAS POTENCIJALNI POSLODAVAC ODVEDE NA RUČAK, ČUVAJTE SE! So i biber su glavni TEST za vas!

Foto: Shutterstock

Tradicionalna pitanja više nisu dovoljna, pa se sve više oslanjaju na psihološke metode kako bi otkrili da li su kandidati zaista idealni za posao.

Jedan neobičan pristup tokom intervjua za posao koji je izazvao pažnju jeste korišćenje dve jednostavne namirnice - so i biber. Naime, jedan korisnik na društvenom forumu podelio je priču o svom bivšem šefu koji je primenjivao "test soli i bibera" tokom intervjua za posao.

Test uz pomoć soli i bibera

Kako je opisano, kompanija za koju je korisnik radio imala je celodnevne intervjue sa više kandidata, a jedan od segmenata bio je ručak. Bivši šef bi svoju odluku o zapošljavanju temeljio na jednoj jednostavnoj stvari - da li je osoba probala hranu pre nego što je posegnula za solju, biberom ili ljutim umacima.

Prema rečima korisnika, bivši šef je verovao da će na osnovu ovog testa otkriti da li su potencijalni kandidati skloni preispitivanju pre delovanja.

Foto: shutterstock

Trik koji koriste poslodavci

Osoba koja je prvo probala hranu bez začina, je prošla njegov test. 

Ovakav pristup može biti neočekivan, ali pokazuje koliko su nekonvencionalni pristupi postali deo procesa regrutacije kandidata za određene pozicije.

Uticaj psihologije na proces zapošljavanja

Ovaj primer takođe ukazuje na sve veći uticaj psihologije u procesu zapošljavanja. HR menadžeri sve više koriste različite tehnike kako bi stekli uvid u karakter kandidata, pored standardnih veština i iskustva. Očigledno je da se tradicionalni intervjui i testovi polako zamenjuju sofisticiranijim metodama procene kandidata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading