DA LI STE ČULI ZA SINDROM SMRZNUTOG RAMENA? Koji su simptomi i koliko traje lečenje

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

30.04.2024

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrznuto rame, poznato i kao "adhesive capsulitis", je stanje u kojem su pokreti ramena značajno ograničeni, a bol i ukočenost ramenog zgloba sprečavaju svakodnevne aktivnosti i san.

DA LI STE ČULI ZA SINDROM SMRZNUTOG RAMENA? Koji su simptomi i koliko traje lečenje

Foto: Shutterstock

Simptomi obično počinju polako, a zatim se pogoršavaju, a vremenom se stanje poboljšava, obično u roku od jedne do tri godine.

Meko tkivo koje okružuje rameni zglob naziva se zglobna kapsula. Ona obično daje zglobu čvrstinu i elastičnost, ali u slučaju smrznutog ramena, dolazi do upale i formiranja ožiljnog tkiva na samoj kapsuli, što je čini bolnom, manje elastičnom i ograničava obim pokreta.

Pored kapsule, mogu biti pogođeni i okolni ligamenti i tetive. Smrznutom ramenu prethodi povreda ili upala, a proces obično počinje povredom (kao što je fraktura) ili zapaljenjem mekih tkiva.

Dijagnoza smrznutog ramena postavlja se pregledom i rendgenskim snimkom. Dijagnoza se može postaviti tokom pregleda kada se utvrdi ograničena pokretljivost i bol pri pokušaju izvođenja pokreta. Rendgenski snimci se rade da bi se isključili drugi uzroci, poput kalcifikacija ramena ili artritisa.

Foto: Printskrin/Youtube/PZU DR RADUNOVIĆ

Lečenje dugo traje

Lečenje smrznutog ramena

Lečenje smrznutog ramena ima za cilj ublažavanje bolova i vraćanje normalnog opsega pokreta ramena. Lekar može preporučiti antiinflamatorne lekove, a mogu pomoći i hladne obloge koje se stavljaju na bolno mesto 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno. U nekim slučajevima, injekcija kortikosteroida se takođe daje u rame kako bi se ublažio bol i omogućila fizioterapija.

Glavni metod lečenja je fizikalna terapija, koja uključuje vežbe i ručnu terapiju. Upornim radom na vežbama za smrznuto rame, vrlo je verovatno da će osoba moći nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

Prevencija i saveti za aktivnosti

Plivanje, joga, pilates i teretana mogu pomoći u oporavku smrznutog ramena, ali pre početka bilo kakvih vežbi, važno je konsultovati se sa lekarom ili fizioterapeutom o tome koje vežbe su dobre, a koje treba izbegavati kako bi se stanje ne bi pogoršalo. Takođe je važno izbegavati aktivnosti koje izazivaju bol i preterano opterećuju rameni zglob.
Uz pravilno lečenje i stručno vođene vežbe, smrznuto rame može biti uspešno tretirano, omogućavajući pacijentima da se vrate normalnim aktivnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading