CEO ŽIVOT SE TRUDILA DA OSTANE BUDNA, A LEKARI JOJ SAVETOVALI KAFU: "Kupala sam se u njoj, a onda je stigla FATALNA DIJAGNOZA"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je poremećaj čije je simptome primetila još u detinjstvu.

CEO ŽIVOT SE TRUDILA DA OSTANE BUDNA, A LEKARI JOJ SAVETOVALI KAFU: "Kupala sam se u njoj, a onda je stigla FATALNA DIJAGNOZA"

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/alyssacdavis/

Alisa Dejvis, dvadesetšestogodišnjakinja iz Severne Karoline, suočava se sa izazovima retkog hroničnog poremećaja sna po imenu idiopatska hipersomnija. Ovo stanje uzrokuje prekomernu pospanost bez očiglednog uzroka i pogađa samo do 50 na svakih milion ljudi. Alisa je već u detinjstvu pokazivala simptome umora i pospanosti, ali je dugo bila suočena sa nerazumevanjem okoline, dok se rešenje za ovo stanje nije ni naziralo.
 

Simptomi od detinjstva


Još kao dete, Alisa je pokazivala znake umora i pospanosti, često je morala da odspava češće od svojih vršnjaka. U školi i na časovima plesa, suočavala se sa konstantnom dekoncentracijom, a krivila je nedostatak sna za svoje poteškoće. Njena borba sa ovim stanjem se pogoršala tokom srednje škole, kada je često bila nespretna i umorna čak i nakon dugih perioda spavanja.

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/alyssacdavis/

Alisa ima poremećaj spavanja


Borba sa dijagnozom

Godine 2017, Alisi je konačno dijagnostikovana idiopatska hipersomnija, nakon godina traženja medicinske pomoći. Prethodno su joj lekari savetovali da pije kafu, ali to nije donosilo poboljšanje. Tek nakon učešća u kliničkoj studiji spavanja, Alisa je dobila potvrdu za svoje stanje. Iako su dostupni različiti tretmani, malo se zna o ovoj retkoj bolesti, a ona i dalje utiče na njen svakodnevni život. 

- Praktično sam se kupala u kafi pre nego što sam dobila odgovor i osećala sam se kao da su moje borbe viđene kao lični propusti. Ali, specijalista je video ne samo da sam umorna, već i zbog čega. Saznanje šta nije u redu nije bio samo trenutak paljenja sijalice, više je ličilo na niz treperavih svetala koja me vode napred kroz mračni tunel - priča Alisa.

Život sa idiopatskom hipersomnijom

Alisa opisuje svoju iscrpljenost kao nešto što je prisutno kako fizički, tako i mentalno. Pored toga što spava i do 14 sati dnevno, ona se suočava sa zamagljenim razmišljanjem i konstantnom borbom da održi koncentraciju. Takođe, ovo stanje može dovesti do teške inercije sna, vrtoglavice, glavobolja, kao i kratkih epizoda paralize sna i halucinacija, piše "Ona".

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/alyssacdavis/

Njeno stanje se zove hipersomnija


Novo lečenje i nada za budućnost

Iako ranije nije bilo dostupnog lečenja za idiopatsku hipersomniju, 2021. godine je odobren prvi lek specifično za ovo stanje. Ovaj lek ima za cilj da olakša simptome tokom noći i da deluje tokom dana. Alisa se trenutno nalazi u procesu ažuriranja studije spavanja kako bi počela sa lečenjem, a nada se da će podeliti svoju priču kako bi podigla svest o ovoj retkoj bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading