TOKOM I NAKON ODNOSA MOŽE SE VIDETI SIMPTOM BENIGNE BOLESTI KOJE ŽENE IMAJU: U pitanju je POREMEĆAJ i zahteva hitno lečenja, a ispoljava se OVAKO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptom koji se pojavi tokom odnosa može da pokaže da je vreme za odlazak kod lekara.

TOKOM I NAKON ODNOSA MOŽE SE VIDETI SIMPTOM BENIGNE BOLESTI KOJE ŽENE IMAJU: U pitanju je POREMEĆAJ i zahteva hitno lečenja, a ispoljava se OVAKO

Foto: shutterstock

Endometrioza trenutno pogađa oko 1,5 miliona žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali postavljanje dijagnoze ovog stanja može biti teško jer nije uvek lako uočiti simptome koje uzrokuje. Ovo je stanje koje nastaje kada tkivo slično onom koje se nalazi u sluznici materice raste na drugim mestima kao što su jajnici i jajovodi, a može imati značajan uticaj na život osobe.

Mart je mesec podizanja svesti o endometriozi, a omogućava ženama da saznaju više o simptomima. Jedan čest simptom s kojim se susreću mnoge žene koje boluju od endometrioze desiće se tokom odnosa. Prema NHS-u, simptomi endometrioze mogu varirati jer neke žene neće imati toliko "primetnih simptoma" kao druge. Međutim, jedan od uobičajenih simptoma je bol tokom ili nakon se*sa. Takođe, možda ćete imati problem da ostanete u drugom stanju, piše "Miror".

Mnogi drugi simptomi ovog stanja povezani su sa ciklusima i bolovima koje možete osećati tokom mentruacije. Oni uključuju:

  • bol u donjem delu stomaka ili leđa (bol u karlici) – obično se pogoršava tokom menstruacije
  • mesečnica koja vas remeti u obavljanju normalnih aktivnosti
  • bol prilikom mokrenja 
  • mučnina, zatvor, dijareja ili krv u mokraći ili izmetu tokom menstruacije

Foto: Shutterstock

Bol tokom odnosa je jedan od simptoma endometrioze

NHS je takođe naveo da će neke žene imati obilne mesečnice kao posledicu endometrioze, a zavisno od uticaja generalno na vaš život, može dovesti do depresije.

Trebalo bi da posetite lekara zbog endometrioze ako imate bilo koji od simptoma tog stanja, posebno ako oni imaju veliki uticaj na vaš život. Može pomoći ako zapišete simptome koje osećate pre odlaska kod lekara kako biste bile sigurne da ništa ne propustite tokom pregleda.

Veb stranica NHS-a objašnjava da dijagnostikovanje endometrioze može biti teško jer se simptomi razlikuju i mnoga druga stanja takođe mogu izazvati slične simptome.
 
Trenutno ne postoji lek za endometriozu, ne postoje tretmani koji mogu ublažiti neke od simptoma. Možete dobiti hormonske lekove i kontraceptive ili ćete ići na operaciju da biste otklonile delove endometrioznog tkiva. U teškim slučajevima, biće potrebna operacija uklanjanja dela ili svih organa zahvaćenih endometriozom, kao što je operacija uklanjanja dela debelog creva, slepog creva ili materice (histerektomija).

Uzrok endometrioze još nije poznat. Moguće je da je genetsko stanje ili može biti uzrokovano problemom sa imunološkim sistemom. Nijedna od ovih teorija u potpunosti ne objašnjava zašto se dešava, a verovatno je uzrokovano kombinovanim faktorima rizika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading