IZBEGAVAJTE OVAKAV DORUČAK - PODIŽE HOLESTEROL: Svi spremamo JAJA na jedan način, na to ZABORAVITE!

Autor: M.O.

Lifestyle

17.03.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zasićene masti u popularnom doručku mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje

IZBEGAVAJTE OVAKAV DORUČAK - PODIŽE HOLESTEROL: Svi spremamo JAJA na jedan način, na to ZABORAVITE!

Foto: shutterstock

Zasićene masti, koje se nalaze u određenim namirnicama za doručak, mogu imati negativan uticaj na nivo "lošeg" LDL holesterola u krvi. Ove masti, poput maslaca i ulja, mogu dovesti do nakupljanja masnih materija u arterijama, povećavajući rizik od začepljenja arterija i ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar.

Što znači, da naš omiljeni doručak poput prženih jaja, slanine i kobasice, nikako nisu dobri jer tako povećavamo holesterol. 

Republika

Foto: pexels.com

Pržena jaja zamenite sa kuvanim

Prevencija problema sa holesterolom kroz zdravu ishranu

Farmaceut Abas Kanani ističe važnost izbegavanja namirnica za doručak koje sadrže zasićene masti i dodate šećere, te ističe da je važno obratiti pažnju na hranljive vrednosti namirnica. Preporučuje se konzumiranje bobičastog voća poput kupina i jagoda, koje može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Takođe se preporučuje dodavanje male količine meda radi poboljšanja nivoa holesterola.

Razmotrite nemasne proteinske alternative kao što su kuvana jaja, povrće, ili grčki jogurt u kombinaciji sa nekim voćem. 

Neznanje o visokom nivou holesterola

Interesantno je da mnogi ljudi sa visokim nivoom holesterola ne znaju za svoje stanje dok ne razviju ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je važno redovno proveravati nivoe holesterola i voditi računa o ishrani radi prevencije potencijalnih problema sa kardiovaskularnim zdravljem.

Voda igra ključnu ulogu u celokupnom zdravlju, uključujući zdravlje srca. Mnogi preskaču ujutru da piju vodu, što dovodi do dehidratacije i utiče na matabolizam ali i nivo energije. Umesto kafe popijte čaj ili vodu, kako biste izbegli ova stanja. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading