PET "KANCELARIJSKIH JELA" UNIŠTAVA ZUBE: Izbegavajte ih u širokom luku jer ubrzavaju stvaranje karijesa
Ovih pet namirnica najčešće konzumiramo u kancelariji kao obrok, a uništavaju zube!
![PET "KANCELARIJSKIH JELA" UNIŠTAVA ZUBE: Izbegavajte ih u širokom luku jer ubrzavaju stvaranje karijesa](/data/images/2023-09-18/523897_posao_f.webp?timestamp=1695036000)
Foto: Shutterstock
Ono što jedete u kancaleriji dugoročno može ugroziti vaše zube. Stomatolog doktor Khaled Kasem otkrio je da neke namirnice imaju veći uticaj na zdravlje zuba i mogu da uzrokuju karijes. Opšta preporuka je da pre sendviča jedete povrće, a nakon jela obavezno oprati zube što može biti nezgodno ako radite u kancelariji.
Doktor objašnjava šta se najčešće jede i pije u kancelariji, i daje zdravije zamene.
Čaj
Ovo može biti klasični, naizgled bezopasni popodnevni odmor u kom svako od nas uživa. Ali, ako ne ograničite konzumiranje čaj je loš po oralno zdravlje.
- Čajevi ili kafa uz doručak su uzrok mrlja na zubima, a limun ili med dodati biljnim čajevima utiču na eroziju gleđi. Zamenite čaj i kafu onim bez šećera ili nezaslađenim kako biste zaštitili svoje zube - objašnjava on.
Foto: YouTube/ Moja kuhinja Tanja
Ovseno mleko
Iako ovseno mleko možda ne šteti aktivno vašim zubima, ovom mlečnom napitku nedostaju sastojci koji štite od karijesa.
- Ako vam je ovseno mleko neophodna zamena, onda svakako nadoknadite proteine i vitamine koje ćete izgubiti.
Rođendanska torta
Iako je ovo lep gest prema kolegi, slatkiši štete zubima.
- Lepljivi plak na vašim zubima hrani se šećerom, stvarajući kiselinu koja na kraju uzrokuje karijes. Nakon slatkiša operite zube ili ih isperite kako biste oprali ostatke sa zuba.
Foto: Shutterstock
Sušeno voće
Čak i kada želite da izaberete zdravije opcije jer sedite u kancaleriji, sušeno voće nije dobra opcija. Umesto sušenog, uzmite sveže jer čisti bakterije koje stvaraju neprijatan zadah.
Foto: pixabay.com
Banane
Banane sadrže više hranjivih materija i vitamina, imaju visok udeo šećera i sadržaj glukoze, fruktoze i saharoze. To su vrste šećera koje se uglavnom nalaze u voću i povrću, ali se mogu dodati i prerađenoj hrani.
- U malim dozama, banane su potpuno dobre, ali svakako operite i isperite zube nakon konzumacije kako biste uklonile sve ostatke hrane koji bi se mogli razgraditi u šećere i uzrokovati oralne zdravstvene probleme - završio je on za "Miror".
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)