ZBOG ZAČINA KOJI SVAKODNEVNO KORISTIMO EKSPLODIRALA MU ŽUČNA KESA: U Srbiji se često konzumira, a ne niko ne zna kakve STRAŠNE posledice može da ima!

Autor: N.J.

Lifestyle

23.02.2023

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve češće koristimo suplemente za koje verujemo da će nam pomoći.

ZBOG ZAČINA KOJI SVAKODNEVNO KORISTIMO EKSPLODIRALA MU ŽUČNA KESA: U Srbiji se često konzumira, a ne niko ne zna kakve STRAŠNE posledice može da ima!

Foto: Shutterstock

U savremenom životu okruženi smo mnogobrojnim preporukama za zdravi život i deluje kao da im nema kraja. Često preteramo u upotrebi nekog zdravog sastojka, pa zaboravimo da unesemo neke druge takođe zdrave namirnice zbog čega napravimo samo kontra efekat. Mnogi ljudi nisu upoznati sa posledicama, a lekara većinom kontaktiraju kada se zdravstveni problem već razvije.

Lekari jedva shvatili o čemu se radi

Anti-inflamatorni kurkumin je sastojak kurkume, to je snažan antiinflamator i antioksidant. Navodi se da može pomoći ljudima koji su oboleli od artritisa, a trenutno se proučava da li može pomoći u sprečavanju nastanka ili napredovanja Alchajmerove bolesti.

Međutim, izveštaj o jednom slučaju, objavljen u "American Journal of Medical Case Reports", i dalje stavlja "mrlju“ na ovaj dijetetski proizvod.

Muškarac koji ima 69 godina posle konstantnih bolova otišao je u Hitnu pomoć, bolelo ga je u grudima i imao je temperaturu, a i mnogo se znojio. Lekari su ga pregledali, ali nisu razumeli o čemu se radi. CT grudnog koša pokazao je da je pukla žučna kesa, ali i da je imao kamen u žuci veličine 1 cm.

Foto: Shutterstock

Doktor u belom mantilu

Dok su najčešći uzroci rupture žučne kese kamen u žuči i holecistitis, istraživači veruju da su dodaci kurkumina odigrali značajnu ulogu.

Ovaj 69 - godišnji muškarac je četiri meseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 mg kurkumina. Popularni dodatak se ne preporučuje osobama sa kamenom u žuči jer kurkuma može da poveća sposobnost žučne kese da izbaci žuč u žučne kanale.

Međutim, pokazalo se i da žuti začin smanjuje rizik od kamena u žuči kod onih koji ih nikada ranije nisu imali. Istraživači su objasnili da su prethodno formirani žučni kamenci kod muškarca u kombinaciji sa predoziranjem suplementa kurkumina možda izazvali pucanje žučne kese. Na sreću, otpušten je iz bolnice nakon nedelju dana antibiotske terapije koja se sastojala od metronidazola i levofloksacina. Pacijentu je rečeno da nastavi da uzima lekove kod kuće. „Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti od prekomernog unosa biljnih suplemenata“, upozorava se u izveštaju o slučaju. Istraživači su objasnili da kurkumin treba koristiti "sa oprezom", posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima, piše "Naj žena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading