ZNATE LI ŠTA JE BOŽIĆNA KRIZA? Nutricionista savetuje kako da je izbegnete, ko ovo zna ne ugoji se ni kilogram tokom praznika!

Autor: N.J.

Lifestyle

08.01.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzumiranje teške praznične hrane može dovesti do toga da nam energija padne.

ZNATE LI ŠTA JE BOŽIĆNA KRIZA? Nutricionista savetuje kako da je izbegnete, ko ovo zna ne ugoji se ni kilogram tokom praznika!

Foto: Shutterstock, Tik Tok

Nutricionista Signe Svanfeldt otkrila je kako da se uhvatimo u koštac sa prazničnim padom energije, prenosi “Miror“. Nedostatak energije u poslepodnevnim satima može biti posledica neuravnotežene ishrane tokom dana. Tokom praznika nekima se desi da doslovno “padaju u nesvest od hrane“. Uskoro počinje Božićna kriza u 15 sati, kako prenose, a evo o čemu se radi.

- Uravnoteženi obrok bogat proteinima, vlaknima i zdravim nezasićenim mastima može pomoći našem telu da održi nivo energije. Božićni praznici obično uključuju mnogo teške hrane bogate zasićenim mastima i šećerom – a sve to treba konzumirati umereno. Nakon što pojedemo tešku hranu bogatu šećerom, šećer u krvi naglo raste, a zatim pada, zbog čega se osećamo bez energije - objasnila je ona.

Signe je podelila svoje najbolje savete o tome kako se uhvatiti u koštac sa padom energije tokom praznika.

Foto: Shutterstock

"Jača hrana" tokom praznika - žena se smeje dok jede

Hranite se uravnoteženo

Kako biste ujednačili nivo šećera u krvi, pokušajte jesti hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama.

- Nemojte se plašiti da uključite nova hranjiva jela na Božićnu trpezu poput salate od narandže i nara, pečene šargarepe ili salate od kruške i brusnice - kaže ona.

Ne preskačite obroke

Jedite uravnoteženo tokom dana i ne preskačite obroke. Preskakanje obroka može učiniti da se osećamo kao da gladujemo, što može dovesti do prejedanja.

Foto: Shutterstock

Srpski ručak - specijaliteti

Pij puno vode

Nedovoljno konzumiranje vode može uzrokovati umor i vrtoglavicu, pa se pobrinite da pijete puno vode.

- Ponekad pomešamo osećaj gladi sa žeđi i pojedemo nešto kad smo zapravo žedni - stoga se pobrinite da uvek imate vodu - rekla je.

Ostanite aktivni

Tokom Božića fizička aktivnost ponekad može biti u drugom planu, što može negativno uticati na naš nivo energije.

- Čak i ako ne želite da idete u teretanu ili intenzivno da vežbate, pokušajte da uključite neku vrstu fizičke aktivnosti poput brzog hodanja ili igranja na snegu - ističe.

Foto: Shutterstock

Pripremljena trpeza za zajednički obrok

Alkohol

Iako mnogo ljudi uživa u alkoholnom piću tokom prazničnog perioda, pobrinite se da pijete umereno.

- Čašica ili dve neće uzrokovati nikakvu štetu kod zdravih (koje nisu trudne) i odraslih osoba, ali prekomerno pijenje može uticati na naš nivo energije i navike spavanja - dodala je.

Na kraju, i najvažnije, zabavite se i uživajte u svečanostima bez pada energije! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading