NIJE SAMO DO GENETIKE: Ova hrana može biti glavni KRIVAC za opadanje kose, evo šta bi trebalo da jedete!

Autor: N.J.

Lifestyle

17.12.2022

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opadanje kose često se pripisuje godinama.

NIJE SAMO DO GENETIKE:  Ova hrana može biti glavni KRIVAC za opadanje kose, evo šta bi trebalo da jedete!

Foto: pixabay.com

Starenje nije jedini uzrok opadnja kose. Ova neprijatna pojava posebno nije draga ženama, koje doživljavaju neku vrstu stresa kada se suočavaju sa gubitkom kose. Genetika svakako igra veliku ulogu, ali postoje i drugi faktori koji mogu uticati na proces opadanja kose. Zdravlje kose takođe zavisi i od toga šta unosite u organizam. Jedan od faktora koji utiču na zdravlje kose je i hrana. Postoje hranjive materije koje su potrebne vašem organizmu i evo o čemu je reč:

Prvo, različite situacije mogu da dovedu do gubitka kose. Jedna od tih situacija je ako osoba doživi stres, što je često. Drugi razlozi obuhvataju alergije na neku hranu, ako ste doživeli neki ekstremni šok ili osipi koji uglavnom dovode do trenutnog slabljenja kose.

Šta treba unositi?

Proteini

Ukoliko ne konzumirate dovoljno proteina za vaše mišiće i kosu onda se može desiti da imate istaknute bicepse ili ćelavu glavu. Ispitivanja su pokazala i da nedovoljan unos kvalitetnih proteina može da deluje na beljenje kose (gubitak prirodnog pigmenta). Ukoliko ste na dijeti, dr Bauman savetuje da je neophodno da unosite hranu bogatu visoko-kvalitetnim prirodnim proteinima, prenosi "101hair".

Foto: Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Žena pokazuje boju kose

Gvožđe

Hrana koja je bogata gvožđem i trebalo bi da je uvrstite u svakodnevnu ishranu je: sočivo, spanać, tofu, sardine, beli pasulj, kuvane ostrige, crna čokolada...

Magnezijum

Prema Američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u organizmu i potreban je za više od 300 biohemijskih reakcija – uključujući i rast kose. Istraživanja na Medicinskom Univerzitetu Južne Karoline pokazuju da 68 odsto odraslih Amerikanaca ne unose dovoljno magnezijuma preko osnovnih hranljivih sastojaka, što pridonosi povećanju zapaljenskih reakcija tela. Drugi rezultat? Gubitak kose. Dr Bauman ističe da je nedostatak magnezijuma povezan sa gubitkom kose kako kod muškaraca tako i kod žena.

Hrana koja takođe jača kosu je: govedina, jaja, orašasti plodovi, pečurke, losos, avokado, semenke lana i bundeve kao i čia semenke. Što znači da neuravnotežen način ishrane koji je bogat nezdravim mastima, može dovesti do gubitka kose, kao i do niza drugih zdravstvenih problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading