SOKOVI ZA DETOKS PRAVE KATASTROFU: Šećer skače kao da ste na testu opterećenja glukozom, sme da se pije samo ovako!

Autor: N.J.

Lifestyle

04.12.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savremen način života doneo je mnogobrojne zablude.

SOKOVI ZA DETOKS PRAVE KATASTROFU: Šećer skače kao da ste na testu opterećenja glukozom, sme da se pije samo ovako!

Foto: pixabay.com

Danas je moda reći "na detoksu sam". Da li je detoks svima potreban, objašnjava dr Dejan Čubrilo.

- Protiv sam mode, "ja sam na detoksu tri dana", ili uzimao sam 10 dana neki sok. Detoks ili čišćenje organizma mora biti sistem. Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana nije provarena. Takva hrana postaje predmet delovanja bakterija, gljivica, parazita ili svih onih koji vole takvu sredinu. Nije poenta da smišljamo lekove - priča on u emisiji "RTS ordinacija".

Postoje mnogobrojne zablude na temu detoksikacije, a jedna od takvih upravo je da je najbolje čišćenje organizma  koje se postiže sokovima od sveže ceđenog voća i povrća bez unosa drugih namirnica.

Foto: RTS/printscreen

Doktor Dejan Čubrilo

- Vi kada uzmete te sokove i više puta dnevno tako, koji su napravljeni u blenderu od raznog voća i povrća, a niko vam ne kaže kakve posledice ima ta doza od 500 mililitara popijenih u jednom dahu. Vama će insulin skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. Desiće se takav skok insulina od zdravog soka da će to ubiti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, praviće se više holesterola, jetra vam se zamasti. Ne možete uzimati sokove tako napravljene i u takvoj dozi. Sok mora precizno da se zna koliko ima šećera i u kojoj dozi može da se uzme. Ja nikad nisam za sok takav kakav jeste, on mora biti sa vlaknima, malom masnoćom. Pankreas će se tada mnogo manje uzbuditi - kaže on i dodaje:

- Bolje je da sve to što biste želeli da stavite u sok da pojedete, ali postoji začkoljica. Šta ćete ako nemate dobar želudac, ako nemate enzime za varenje? Izgubili smo ih od stresa - završava on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading