HRANA KOJU JEDETE OTKRIVA VAŠE EMOCIJE: Zašto žudite za slatkim, slanim ili ljutim obrocima?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

07.06.2024

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrana i emocije su često povezane na načine koji nismo ni svesni.

HRANA KOJU JEDETE OTKRIVA VAŠE EMOCIJE: Zašto žudite za slatkim, slanim ili ljutim obrocima?

Foto: Shutterstock

Doktorka Dina Minč ističe da kada izražavanje emocija postane izazov, ljudi često potiskuju te emocije hranom koju njihova tela doživljavaju kao utehu.

Naučna istraživanja pokazuju da je poteškoća u identifikaciji emocija povezana sa sklonosti ka prejedanju.

Zbog toga je važno razumeti kako određene vrste hrane odražavaju naše emocionalno stanje.

Slatko - nedostatak radosti

Žudnja za slatkim često ukazuje na nedostatak radosti u životu, što može dovesti do osećaja iscrpljenosti. Osobe koje doživljavaju ovu žudnju često rade predugo i preopterećuju se obavezama. Doktorka Minč preporučuje pronalaženje aktivnosti u kojoj se može uživati svakodnevno, poput šetnje u prirodi, čitanja omiljene knjige ili uživanja u masaži kako bi se povratio osećaj radosti i smanjila žudnja za slatkim.

Foto: Shutterstock

Zašto volimo slatkiše?

Začinjena hrana - potreba za akcijom

Osobe koje osećaju žudnju za začinjenom hranom često teže akciji i kretanju. Nedostatak vremena za aktivnosti koje ih ispunjavaju može dovesti do posezanja za začinjenom hranom kako bi se "pokrenuli". Preporuka je da se pronađu mali koraci koji će doneti osećaj živosti, poput plesa ili istraživanja novih aktivnosti.

Slano - potreba za opuštanjem

Osobe koje čeznu za slanom hranom često teže opuštanju i kretanju u skladu sa tokom života. Pronalaženje načina za relaksaciju, poput dubokog disanja, trčanja ili meditacije, može da zadovolji tu potrebu za opuštanjem.

Kofein - mentalna iscrpljenost

Žudnja za kofeinom često ukazuje na želju za mentalnom stimulacijom i željom da se bude usredsređen. Međutim, prekomerna konzumacija kofeina može dodatno iscrpljivati organizam. Preporučuje se odmor uma umesto nove šolje kafe, poput kratkog odmora ili ranijeg odlaska na spavanje.

Emocije i čokolada

Čokolada često predstavlja izvor utehe za ljubavna osećanja, s obzirom na svoj uticaj na moždanu aktivnost. Preporuka je da se duboko udahne i razmisli o ljubavi u životu, te da se naprave promene kako bi se primila i pružila ljubav koja je potrebna.

Sladoled kao izvor slobode

Sladoled često budi sećanja na detinjstvo i leto, pružajući osećaj slobode i bezbrižnosti. Kada se osećamo povređeno, često posežemo za sladoledom kako bismo pronašli utehu. Preporučuje se pronalaženje načina za smirivanje umesto prekomernog konzumiranja sladoleda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading