VASKRŠNJA POGAČA RECEPT DO DETALJA: Gotova za 35 minuta, mekana kao duša - OBAVEZNA na trpezi u nedelju! (FOTO/VIDEO)
Bez pogače su praznici nezamislivi.
Pogača za Vaskrs je obavezan deo trpeze za ovaj veliki praznik. Neki možda neće pripremeti domaće testo toga dana, ali uz ovaj jednostavan recept dobićete prelepo dekorisano jelo, a mekano i ukusno.
Sastojci:
- 400 mililitara toplog mleka
- 8 grama kvasca
- 2 jaja
- 3 kašike ulja
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašika sirćeta
- 100 grama putera
- 900 grama brašna
Priprema:
U toplo mleko dodajte kvasac i jednu kašiku šećera. Potom varjačom stavite tri kašike brašna i sve sjedinite. Potom dodajte jedno jaje i jedno žumance i tri kašike ulja. Onda i kiselu pavlaku i sirće. Dodajte brašno, ne sve, pa sjedinjujte varjačom, a onda i ostatak pa sve zamesite rukama. Kada ste formirali testo stavite brašno na radnu površinu i prebacite testo. Formiranu loptu od testa prebacite u činiju i ostavite oko 20 minuta da naraste (pokriveno). Testo prebacite ponovo na radnu površinu i premesite. Treba da podelite testo na male i velike loptice, šest velikih loptica od 150 grama i osam malih od 75 grama. Kako koju lopticu formirate ostavite ih ispod kese kako se ne bi sušile.
Sada velike loptice rasklagijajte kao na fotografiji ispod.
Svaku rasklagijanu premažite i ređajte jednu preko druge, a između mažite otoljen puter. To uradite sa pet loptica, a onda testo zasecite na osam delova, ali nemojte u potpunosti prerezati nego samo po sredini. Napravite zvezdu. Krakove podvrnite pozadi. Papir za pečenje sa testom prebacite u pleh. Male loptice stavite unutar zvezdica. Premažite žumancetom rastvorenim u jednoj kašiki mleka. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Pospite susamom.
Kada bude ispečena, u sredinu stavite jaje.
Prijatno!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)