SRBI OVAJ DORUČAK OBOŽAVAJU, A NISU SVESNI KOLIKO JE LOŠ: Mislie da je ZDRAV, a onda ga spreme na POGUBAN način!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.04.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno jesti kvalitetan doručak.

SRBI OVAJ DORUČAK OBOŽAVAJU, A NISU SVESNI KOLIKO JE LOŠ: Mislie da je ZDRAV, a onda ga spreme na POGUBAN način!

Foto: shutterstock

doručak

Doručak je obrok koji nam daje energiju za početak dana, ali izbor hrane koju jedemo ujutru može imati veliki uticaj na naše zdravlje. Postoje određeni obroci koji se često smatraju zdravim, ali zapravo mogu biti vrlo nezdravi. Evo nekoliko opcija koje biste trebali izbegavati za doručak.

1. Musli sa dodacima šećera

Musli se često reklamiraju kao zdrav izbor za doručak, ali mnoge komercijalne vrste muslija zapravo sadrže velike količine dodatog šećera. Iako se čine kao hrskave žitarice, činjenica je da mogu biti vrlo nezdrav izbor za početak dana.

2. Previše mastan doručak

Burek sa sirom, pržena jaja sa slaninom i slični obroci mogu biti ukusni, ali unos previše masti ujutru može dovesti do umora i teškoće u varenju. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje kuvanih jaja sa svežim povrćem kako biste dobili zdravu dozu proteina i vlakana.

Republika

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju šta konzumirate kao prvo jelo u toku dana


3. Smuti za doručak

Iako se često promovišu kao zdrav izbor, smutiji mogu zapravo sadržati previše voća i dodatog šećera. Konzumiranje previše voća u tečnom obliku može dovesti do naglog skoka nivoa šećera u krvi, što može rezultirati brzim gubitkom energije.

4. Proteinske pločice

Proteinske pločice se često reklamiraju kao brz i zdrav obrok za ljude u pokretu, ali mnoge od njih zapravo sadrže visok nivo šećera i malo proteina. Ove pločice mogu biti jedna od najgorih opcija za doručak zbog svog visokog sadržaja šećera.

5. Palačinci

Iako su palačinci omiljeni obrok za mnoge ljude, činjenica je da sadrže velike količine šećera, brašna i masti. Konzumiranje palačinaka za doručak može dovesti do naglog skoka nivoa šećera u krvi i brzog gubitka energije.

6. Voćni sok

Iako voćni sokovi mogu delovati kao zdrav izbor za doručak, često sadrže velike količine dodatog šećera i malo vlakana. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje celog voća kako biste dobili sve hranljive sastojke i vlakna koja su važna za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi.

Kada je reč o doručku, važno je birati namirnice koje će nam pružiti dugotrajnu energiju i hranljive sastojke, umesto da izazovu nagli skok šećera u krvi i brz gubitak energije. Pažljiv izbor doručka može imati značajan uticaj na naše zdravlje i blagostanje tokom celog dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading