OVAKVI OBROCI VODE U RIZIK OD SMRTI OD SRČANIH BOLESTI: Upozorenje SVIMA - doktor tvrdi da je ovo KLJUČNO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispostavilo se da je ovaj obrok zaista najvažniji obrok u danu.

OVAKVI OBROCI VODE U RIZIK OD SMRTI OD SRČANIH BOLESTI: Upozorenje SVIMA - doktor tvrdi da je ovo KLJUČNO

Foto: Shutterstock

Poslednjih godina, mnogi su počeli da dele svoje trikove u pokušaju da smršaju, smanje holesterol i poboljšaju krvni pritisak. Uz podršku brojnih poznatih ličnosti i uticajnih ljudi, povremeni post podstiče ljude da konzumiraju svu hranu u kontrolisanom vremenskom okviru. Najpopularniji metod se zove Leangains protokol, koji uključuje preskakanje doručka i jedenje samo u periodu od osam sati (kao što je 12-20 časova). Zatim postite 16 sati. 

Studija, koju je objavilo Američko udruženje za srce, anketirala je oko 20.000 odraslih u SAD prosečne starosti od 49 godina. Učesnici su analizirani između osam i 17 godina i zamoljeni su da popune 24-časovni upitnik o ishrani. Utvrđeno je da su oni koji su konzumirali svu hranu manje od osam sati dnevno, što je tipično za povremeni post, imali neverovatnih 91 odsto veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su takođe otkrili povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti za učesnike koji žive sa srčanim oboljenjima ili rakom.

Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdile ove tvrdnje, jer naučnici priznaju da su informacije o ishrani ponekad netačne.

Foto: shutterstock

Zašto nije dobro preskakati doručak?

Faktori koji mogu igrati ulogu u zdravlju izvan Eastinga takođe nisu uključeni u studiju.

- Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da su ljudi koji su se pridržavali osmočasovnog, vremenski ograničenog rasporeda ishrane imali veću verovatnoću da umru od kardiovaskularnih bolesti. Iako je ova vrsta dijete bila popularna zbog svojih potencijalnih kratkoročnih prednosti, naše istraživanje jasno pokazuje da, u poređenju sa tipičnim vremenskim rasponom ishrane od 12 do 16 sati dnevno, kraće trajanje dijete nije povezano sa dužim životom. To je ključno za pacijente, posebno one sa postojećim srčanim oboljenjima ili rakom, da budu svesni veze između osmočasovnog perioda jedenja i povećanog rizika od kardiovaskularne smrti. Nalazi naše studije podstiču oprezniji, personalizovaniji pristup preporukama za ishranu, osiguravajući da su usklađene sa zdravstvenim statusom pojedinca i najnovijim naučnim dokazima - rekao je dr Kristofer D. Gardner, piše "Miror".

Ekspert je dodao da iako je pronađena "povezanost" između osmočasovnog intervala za jelo i kardiovaskularne smrti, to ne znači da je hrana koja se jela u određeno vreme izazvala kardiovaskularnu smrt. Kada je u pitanju gubitak težine, mnogi ugledni medicinski autoriteti tvrde da je preskakanje doručka neefikasno i da kasnije može dovesti do prejedanja.

- Mogli biste da propustite esencijalne hranljive materije i da grickate više tokom dana jer ste gladni. Ovo mišljenje podržavaju NHS, Akademija za ishranu i dijetetiku i Dijetetska asocijacija Australije - saopštilo je Britansko udruženje dijetetičara.

NHS preporučuje da se držite zdravog doručka koji je pun vlakana i proteina umesto slatkih žitarica i prerađenog mesa. Ideje uključuju voćnu kašu, kajganu, pečurke na tostu i proteinske šejkove. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading