STARI RECEPT ZA URMAŠICE: Tradicionalna poslastica kojoj niko NE odoleva, topi se u ustima!
Savršen spoj ukusa.
Bosanska kuhinja je spoj tradicije, kulture i istorije tih krajeva. To je ono što je čini posebnom, noseći sa sobom težnju ka uživanju i ono što se lokalno naziva "merakom". Hrana u Bosni i Hercegovini ima poseban značaj, prenoseći se s generacije na generaciju. Ovo omogućava da i danas uživamo u jelima naših predaka, ponekad u izvornom obliku, a ponekad uz dodatak moderne pripreme specijaliteta.
Hurmašica, poznata i kao hurmadžik ili urmašica, predstavlja jedan od tradicionalnih slatkiša koji se može pronaći u bosanskoj i srpskoj kuhinji. Osnovni sastojci uključuju brašno, šećer, maslac, jaja... Oni se pažljivo poređaju u tepsiji u obliku hurmi, što je i dovelo do naziva hurmašica. Nakon pečenja, hurmašicu prelivamo agdom, čime dobija svoj karakterističan ukus i teksturu.
Sastojci:
- 18 šolja šećera
- 11 šolja vode
- jedan vanilin šećer
- dva jaja
- jedna šolja ulja
- jedna šolja istopljenog maslaca
- dve šolje mlevenih oraha
- pola praška za pecivo
- šest šolja brašna
Priprema:
Šećer (devet šolja) i vodu rastopite. Kuvajte 15 minuta. U činiju sipajte dva jaja, otopljen maslac i ulje. Kada sjedinite dodajte devet šolja šećera i mleveni orah. Kada ste spojili sve sipajte pola praška za pecivo. Tek na kraju ide brašno. Testo oblikujete rukama u loptu. Oblikujte lopticu od testa potom napravite hurmašicu. Pecite dok ne porumene, a potom prelijte mlakom agdom koju ste spremili na početku. Dodajte malo kolutova limuna na vrh.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)