TRI NAMIRNICE KOJE SVAKODNEVNO JEDETE SU SMRT ZA SRCE: Srbi jednu TAMANE svaki dan, a način pripreme te hrane je POGUBAN za nas!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

16.03.2024

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da povedete računa.

TRI NAMIRNICE KOJE SVAKODNEVNO JEDETE SU SMRT ZA SRCE: Srbi jednu TAMANE svaki dan, a način pripreme te hrane je POGUBAN za nas!

Foto: shutterstock

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti kako u drugim zemljama tako iu Srbiji. Statistike pokazuju da je veća verovatnoća da će većina rasnih i etničkih grupa u zemlji umreti od srčanih problema nego od bilo čega drugog. Međutim, postoje dobre vesti – ne morate da se pridržavate stroge dijete i da vežbate tri sata dnevno da biste održali zdravlje srca. Postoje jednostavne promene u ishrani koje mogu mnogo pomoći.

Kardiolozi i nutricionista redovno raspravljaju o tri namirnice koje treba da izbacite iz svoje ishrane što pre!

Republika

Foto: Shutterstock

Veoma je važno za vaše srce kako se hranite

Slanina

Stručnjaci se slažu da slaninu treba izbaciti iz ishrane kako bi se očuvalo zdravlje srca. Proces sušenja slanine natrijum nitritom i njen visok sadržaj natrijuma mogu podići krvni pritisak i povećati rizik od srčanih oboljenja. Takođe, sastojci koji se koriste za pravljenje slanine uključuju natrijum, zasićene masti, holesterol, policiklične aromatične ugljovodonike i heterociklične amine, a svi oni doprinose upali i oštećenju krvnih sudova.

- Način na koji se pravi slanina može dovesti do štetnih efekata na zdravlje srca - rekla je Mišel Rutenštajn, dijetetičar i nutricionista preventivne kardiologije.

Beli hleb 

Beli hleb, sa visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranljivih materija i vlakana u poređenju sa celim žitaricama, može dovesti do brzih skokova šećera u krvi, insulinske rezistencije i povećanja telesne težine, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i povezanih komplikacija. Preporučljivo je jesti hleb od celog pšenice i izbegavati rafinisane ugljene hidratem, prenosi "Tasty".

- Svi rafinisani ugljeni hidrati povećavaju cirkulišuću glukozu i trigliceride. Beli hleb je lišen svih zdravih vlakana i hranljivih materija. Ostaje čisti šećer - rekao je 
dr Daniel Luger.

Pomfrit 

Prženi krumpirići su takođe hrana koju treba izbegavati zbog gubitka nezasićenih masti, povećanja transmasti i visokog unosa natrijuma koji je povezan sa visokim krvnim pritiskom i povećanjem srčanih bolesti.

- Kada se hrana prži, njen nutritivni sadržaj se menja, hrana gubi vodu i preuzima mast, a naročitvo u slučaju pomfrita - objasnila je Setareh-Šenas. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading