MUSAKA - RECEPT ZA PUN UKUS SOSA I MESA: Najukusnija ikada, ovakvo jelo se ne odbija!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

03.03.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da uživate u ovom jelu.

MUSAKA - RECEPT ZA PUN UKUS SOSA I MESA: Najukusnija ikada, ovakvo jelo se ne odbija!

Foto: youtube/printscreen/ Ricette di Casa Mia

Mnogo više od običnog jela, musaka je simbol domaće kuhinje Balkana. Njena bogata aroma i sočni slojevi čine je idealnim izborom za ručak ili večeru. Tradicionalno pripremljena s krompirom i mlevenim mesom, ovaj recept za musaku pruža savršenu kombinaciju ukusa koja će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešano)
  • 1 veza crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šolje pavlake
  • 2 jaja
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike maslaca
  • So, biber, suvi začin, peršun
  • Maslinovo ulje
Republika

Foto: pixabay.com

Musaka će oduševiti celu porodicu

Priprema:

Operite krompir i oljuštite ga. Isecite ga na tanke kolutove. Posolite i pobiberite krompir i kratko prokuvajte u ključaloj vodi, oko 5 minuta. Ocedite ga i ostavite sa strane da se ohladi.

U tiganju otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane svetlo smeđe boje. Polako dodajte pavlaku uz neprestano mešanje da biste izbegli grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne. Posolite, pobiberite, dodajte malo suvog začina i sitno seckani peršun.

U drugom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne postane braon boje. Dodajte sitno seckani beli luk, so, biber i po želji druge začine po ukusu.

U podmazanu tepsiju redjajte sloj krompira, pa preko njega rasporedite mleveno meso. Prelite belim sosom i pospite rendanim kačkavaljem. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s slojem sosa i kačkavalja.

Musaku stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40-45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Kada je musaka pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite je toplu, ukrašenu svežim peršunom.

Uživajte u ovom ukusnom jelu koje će sigurno postati omiljeno među vašim najmilijima. Musaka je hrana koja ne samo da nas hrani, već nas i povezuje s tradicijom i kulturom Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading