RECEPT ZA HLEB OD SAMO DVA SASTOJKA: Ništa JEFTINIJE nećete napraviti, a trajaće vam DANIMA!
Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez hleba.
Umesto običnog belog hleba, vreme je da se pozabavite sa svojim zdravljem i počnete sami da ga pravite.
Ova zdrava verzija će vas oduševiti ukusom, ali i sačuvati vaš novac u novčaniku. Može da se jede danima, a veoma je zasitan.
Hleb od lanenog semena
Ne sadrži gluten, a ima i nizak glikemijski indeks (svega 35), a prednosti lana su svima već dobro poznate.
Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost – u 100 grama semena lana nalaze čak 534 kalorije.
Seme lana obiluje i proteinima, kojih u 100 g ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.
U 100 grama lanenih semenki nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najveći deo čine biljna vlakna. Uz to, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora, bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.
Sastojci:
- 100 g lanenog semena
- 6 belanaca
Priprema:
Veče pre pripreme hleba, potopite laneno seme u vodu da odstoji i nabubri.
Sutradan ih dobro ocedite, pa stavite u blender.
Zatim od jaja odvojte belanca, sipajte ih preko semenki lana i blendajte dok se ne usitni (ali pazite da ne preterate – treba da budu mlevene, a ne praškaste).
Povremeno očistite smesu sa unutrašnjih zidova blendera, pa nastavite.
Sipajte smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Nakon što bude pečen, isključite i ostavite hleb u rerni još 45 minuta da ne bi splasnuo prilikom naglog vađenja na sobnu temperaturu.
BONUS VIDEO:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)