DANAS JE SVETI SAVA, DOMAĆICE OBAVEZNO ZAMESITE OVO TESTO: Recept za savršeno jelo, iskažite zahvalnost SVETITELJU
Priprema se posebna vrsta testa.
Na Savindan, domaćice koje su pobožne, širom naše zemlje mese perece kao znak zahvalnosti prema Svetom Savi, zaštitniku škola i prosvete, ali i zaštitniku koji je omogućio da hleb bude na stolu. Ovaj običaj nije samo tradicija, već i simbol zahvalnosti prema svetitelju koji je olakšao mlevenje žita i omogućio ljudima da imaju hleb.
Recept za savršene perece
Javorka Filipović za "Recepti Kuvar" podelila je svoj domaćinski recept za ove posebne perece.
- 300 g oštrog brašna
- 500 g mekog brašna tip "400"
- 40 g svežeg kvasca
- malo šećera
- 1 kašičica soli
- 2 dl mleka
- 3 dl tople vode
- 1dl ulja
- Za premazivanje, koristi se 1 jaje, a za preliv 3 kašike mekog brašna i 1 kašika soli
Prvo se u toplo mleko stave dve kašike brašna, malo šećera i kvasac, a onda sačekati oko 10 minuta da to naraste. Pomešajte brašno i ulje, a onda dodajte taj kvasac. Testo se mesi dok ne postane glatko i elastično. Nakon toga, ostavlja se da odstoji 30 minuta na toplom mestu. Za slani preliv, so se meša sa brašnom i postepeno dodaje hladna voda dok se ne dobije željena gustina. Od testa pravite perece, ostavite ih na 10 minuta, a onda stavite da se peku na 250 stepeni, a pre nego što ih stavite u rernu premažite umućenim jajetom. Kada se ispeku izvadite, stavite slani preliv i vratite još dva minuta da se preliv osuši.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)