PROFITEROLE: Recept za slatkiš u kom se uživa NATENANE, sočan fil koji niko ne odbija!
Od ove smese dobićete od 20 do 25 loptica.
Princes krofne su slatkiš koji je kroz vreme doživeo različite varijacije, kako u nazivu tako i u ukusu. Njihov put od 19. veka do danas svedoči o evoluciji ovog omiljenog deserta. U 19. veku, varijacije na testo za princes krofne su inspirisale pojavu naziva "profiterole". U Engleskoj i Francuskoj, ovi kolači su bili poznati po različitim oblicima i ukusima, poput testa u obliku labuda ili piramide, te punjenja čokoladom ili vanil-kremom. Zanimljivo je da su se profiterole služile uz različita pića poput vina, čaja ili kafe, što je dodatno naglasilo njihovu svestranost.
Sastojci:
100 g neslanog putera, rastopljenog
1 šolja (150 g) - običnog ili pekarskog brašna
4 jaja
Čokoladni ganaš:
200 g tamne čokolade
3/4 šolje (175 ml) slatke pavlake
Krem:
1 šolja (250 ml) slatke pavlake
1/2 kašičice (2,4 ml) - ekstrakta vanile
40 g šećera u prahu
Priprema:
Maslac stavite u šerpu na nižu temperaturu da se otopi, kada se skroz otopilo prosejte brašno direktno u tu šerpu. Sve mešajte špatulom dok ne postane ujednačena smesa. Skinite je sa ringle i dodajte jaje jedno po jedno uz neprestano mešanje. Smesu prebacite u špric i pravite loptice od testa. Loptice stavite na papir za pečenje. Stavite ih da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok ne porumeni. Nožem probušite sa donje strane lopticu.
Otopite tamnu čokoladu, a u drugoj posudi zagrejte slatku pavlaku. Zagrejanu slatku pavlaku prebacite u čokoladu, sve lepo sjedinite kašikom.
U činiji pomešajte ekstrakt vanile, slatku pavlaku i šećer. Umutite mikserom. Tom smesom punite profiterole, pa ih prelijte otopljenom čokoladom i slatkom pavlakom.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)