OVAKVO TESTO UVEK NARASTE: Evo kada se koristi SVEŽ, a kada suvi kvasac - ovo bi vam savetovali svi iskusni PEKARI
Razlika je i u roku trajanja.
Poslednjih dana, tema o brašnu i mešenju hleba je ponovo aktuelna, a sa tim dolazi i pitanje o korišćenju kvasca. Suv kvasac se koristi kada je potrebno brzo pripremiti testo, dok mnoge domaćice preferiraju sveži kvasac zbog mekšeg i izdašnijeg testa. Odluka je na vama!
Rok trajanja i način čuvanja
Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje i zahteva čuvanje na hladnom mestu, dok suvi kvasac, sa svojom prah strukturom, može da se čuva na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja. Ako imate i jedan i drugi veoma je bitno da znate ovu razliku kako biste spremili testo po želji.
Sveži kvasac je preporučljiv za recepte koji zahtevaju višestruko mešenje testa ili stajanja na hladnom. Međutim, osetljiv je na visoke temperature vode i sklon je kvarenju. Suvi kvasac je stabilniji, može da traje godinama u frižideru i podnosi više temperature. Idealno se koristi za testa koja se čuvaju u frižideru preko noći i za recepte koji zahtevaju samo jedno mešenje.
Utisak i ukus
Iako neki tvrde da hleb sa svežim kvascem ima bolji i slatkastiji ukus, većina smatra da se ukus ne razlikuje.
Kada je reč o korišćenju kvasca, bitno je razumeti razlike između svežeg i suvog kvasca kako biste postigli željeni rezultat prilikom pripreme pekarskih proizvoda koje svi vole i uživaju u njima.
Koji kvasac vi češće koristite?
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)