NAPRAVITE PRAVU KOMPLET LEPINJU KOD KUĆE: Najbolji DORUČAK na svetu se sprema nikad lakše!
Napravite ovaj specijalitet kod kuće!
Svi smo već čudi da je jedno od omiljenih srpskih specijaliteta je pobedio na konkurciji i proslavio se kao najbolji doručak na svetu.
Ovaj stari srpski specijalitet datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata, a takođe ga mnogi zovu i užička lepinja. U pitanju je lepinja koja se peče u pećnici "na drva", a potom se na nju stavlja kajmak, umućeno jaje, kao i pretop ili moča koja nastaje od masti koja curi dok se peče jagnjetina (ponekad prasetina).
Ne morate da krenete put Užica kako biste uživali u ovom specijalitetu, već možete da je napravite sami kod kuće i uživate!
Sastojci:
- Četiri lepinjice,
- četiri komada jaja,
- četiri jajeta,
- osam kašika starog kajmaka,
- pretop od pečenja 12 kašika
Kako pripremiti
Svaku lepinju odozgo secite u krug tako da dobijete poklopčić, a da u donjem delu treba da ostane udubljenje, pa donji deo lepinja poređajte u pleh. U svako udubljenje stavite po jedno jaje i po dve kašike omekšalog kajmaka. Sve to umutite u samoj lepinji, odozgo stavite poklopčić i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Pecite 10 do 15 minuta i potom izvadite lepinje. Sklonite poklopčiće i svaku lepinju zalijte sa po tri kašike zagrejanog pretopa od pečenja. Odmah poslužite. Možete ih jesti samo takve, ali i poslužiti uz pršutu i sir. Pretop su svi oni sokovi koji ostanu u plehu posle pečenja mesa. Skupite ih u teglicu i čuvajte u frižideru za ovaj specijalitet.
Pre same pripreme, potrudite se da u pekari nađete kvalitetne lepinjice. Prijatno!
BONUS VIDEO:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)