OVA NAMIRNICA REGULIŠE ŠEĆER U KRVI: Nutricionistkinja APELUJE, jer je pravo zlato za obolele od DIJABETESA!
Ova namirnica se mora naći na vašem tanjiru.
Leća/sočivo je namirnica čije pripremanje nije komplikovano, pa je lako uključiti u svoju ishranu. Bogata je vitaminima, proteinima i vlaknima, pružajući raznolike zdravstvene prednosti.
Izdašan izvor vlakana Jedna od ključnih prednosti leće leži u njenom visokom sadržaju vlakana, kojeg mnogi ljudi nedovoljno unose putem ishrane.
- Leća je složeni ugljeni hidrat koji obiluje vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju gelu sličnu smešu koja se kreće kroz naše telo i pomaže u eliminaciji supstanci povezanih s visokim holesterolom - izjavljuje nutricionistkinja Dženifer Hanvai.
Samo pola šolje leće može obezbediti polovinu dnevne doze vlakana (26 grama). Vlakna u leći takođe blagotvorno utiču na varenje.
Reguliše nivo šećera u krvi
- Rastvorljiva vlakna u leći mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi putem usporenog otpuštanja glukoze u krvotok i sprečavanja naglih skokova insulina - objašnjava Hanvai.
Ovo je posebno korisno za osobe s dijabetesom jer pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Bogat izvor proteina Leća sadrži više od 20 grama proteina u pola šolje, što je čini odličnim prilogom za ručak, posebno za vegetarijance i vegane.
Obilje vitamina i minerala Jedna od prednosti leće je što predstavlja ukusnu "multivitaminsku tabletu": pruža unos kalcijuma, kalijuma, cinka, gvožđa i obilje vitamina B grupe.
Nutricionistkinja preporučuje da se pri kuvanju šporet isključite nekoliko minuta ranije. Kuvajte je dva do tri minuta kraće nego što je planirano, zatvorite šporet, pokrijte i pustite da se dovršava kuvanje na pari.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)