NAPRAVITE KUGLOF PO ORIGINALNOM RECEPTU: Neverovatno SOČAN i ukusan sa dodatkom čokolade!

Autor: M.O.

Lifestyle

15.08.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuglof savršenog izgleda, ali još savršenijeg ukusa.

NAPRAVITE KUGLOF PO ORIGINALNOM RECEPTU: Neverovatno SOČAN i ukusan sa dodatkom čokolade!

Foto: youtube/printscreen

Kuglof potiče iz srednjeg dela Evrope i ima korene u tradicijama pečenja. Reč "kuglof" dolazi iz nemačkog jezika i označava kolač sa rupom u sredini. Razvio se tokom 18. veka u zemljama kao što su Austrija i Nemačka. Originalno je napravljen od osnovnih sastojaka kao što su maslac, jaja, šećer, brašno i kvasac. Danas se širom sveta pripremaju različite varijacije kuglofa koje se često služe na posebnim prilikama.

Sastojci:

  • 200g maslaca, omekšalog
  • 200g šećera
  • 4 jaja
  • 200g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50g kakao praha
  • 150ml mleka
  • 100g čokolade za kuvanje, iseckane na komadiće
  • 1 kašika vanilin šećera
  • Prstohvat soli
Republika

Foto: youtube/printscreen

Kuglof potiče iz srednjeg dela Evrope.

 

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 180°C. Pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga namazati puterom i posuti brašnom.

U velikoj posudi, umutite omekšali maslac i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu.
Dodajte jaja jedno po jedno, mutite svako jaje dok se dobro ne sjedini sa smesom.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao prah i prstohvat soli u posebnoj posudi.
Dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem i jajima, postepeno dodajući i mleko. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini i dobijete glatku smesu.
Dodajte iseckanu čokoladu i vanilin šećer. Lagano promešajte kako bi se čokolada ravnomerno rasporedila.
Sipajte smesu u pripremljeni kalup za kuglof.
Pecite kuglof u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu kuglofa ne izađe suva.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
Nakon što se potpuno ohladi, pospite ga prah šećerom pre serviranja. 

Ako želite puniji i sočniji ukus, obavezno jednu čokoladu za kuvanje otopite i nakon hlađenja ga prelijte.

Vaš čokoladni kuglof je spreman da se uživa u njegovom bogatom ukusu i mirisu. Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading