HURMAŠICE - TRADICIONALAN RECEPT PRAVO IZ BOSNE: Uvek obožavane, a od njih miriše cela kuća
Da li volite specijalitete koji dolaze iz Bosne?
Hurmašice su nadaleko prepoznatljive kao preukusan, tradicionalan slatkiš. To je omiljena poslastica svih generacija, a neki su čuli i za naziv dudovi i brdarice. Kako god da ih vi nazivate, svakako su preukusne. Biće još lepše ako ih ostavite preko noći da se fino natope, e tek tako oduševićete se ukusom! Pogledajte kako se spremaju na tradicionalan način.
Sastojci:
Dva jajeta
Dve šolje šećera
Dve šolje ulja
Brašno po potrebi
Pola praška za pecivo
Agda:
Devet šoljica šećera
Jedanaest šoljica vode
Jedan limun
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i uljem, a potom postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo da bi testo bilo srednje gusto. Od tog testa napravite kuglice malo veće od oraha i malo ih spljoštite. Ređajte ih u pleh koji ne podmazujete i pečete na 200 do 220 stepeni dok ne porumene.
Dok se peku, vi možete praviti agdu. Sjedinite šećer i vodu i mešate dok se lepo ne rastopi. Dodajte sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom (odnosno preliv ne treba kuvati) i poklopiti da se testo ohladi i upije tečnost.
Da li ćete ih uskoro praviti?
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)