DOBRI UGLJENI HIDRATI POMAŽU U MRŠAVLJENJU I NALAZE SE U OVIM NAMIRNICAMA: Skidaju kilograme kao od šale i poželjno ih je jesti!

Autor: N.J.

Lifestyle

31.05.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugljeni hidrati godinama su na lošem glasu, ljudi ih povezuju sa gojaznošću, dijabetesom i nizom drugih zdravstvenih stanja.

DOBRI UGLJENI HIDRATI POMAŽU U MRŠAVLJENJU I NALAZE SE U OVIM NAMIRNICAMA: Skidaju kilograme kao od šale i poželjno ih je jesti!

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Da, istina je da prerađenoj hrani sa visokim udelom šećera i rafinisanim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate hranjivim materijama i vlaknima zapravo mogu biti dobre za vas. Pogledajte namirnice sa visokim udelom ugljenih hidrata, ali koje su zdrave i dobre za vas:

Kinoa

Klasifikuje se kao pseudožitarica, što je seme koje se priprema i jede kao žitarica. Kuvana kinoa sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, što je čini hranom s visokim udelom. Međutim, takođe je dobar izvor proteina i vlakana.

Foto: youtube.com/printscreen

Kuvana kinoa

Ovas

Ovas je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica. Istraživanja pokazuju da jedenje ovoga može smanjiti rizik od srčanih bolesti snižavanjem nivoa holesterola. Konzumiranje ovasa takođe snižava nivo šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Foto: pixabay.com

Kaša sa kokosom

Heljda

To je takođe pseudožitarica i sadrži oko 75 odsto ugljenih hidrata, hranjiva je, a ima proteine i vlakna. Ima više minerala i antioksidansa od mnogih drugih žitarica. Osim toga, studije na ljudima i životinjama pokazuju je korisna za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi. Sprema se tako što je potopite u vodu preko noći, a ujutru pomešate sa jogurtom i dodate na primer lan i čia seme. Preukusno je, a ako stavite i jednu izgnječenu bananu biće još lepše.

Foto: pixabay.com

Testinina od heljde

Banane

Koriste se u mnogobrojnim receptima, bogate kalijumom, vitaminom B6 i C. Nezrele, zelene banane imaju više skroba. On se pretvara u prirodne šećere dok banane sazrevaju, postajući žute u procesu. Stoga ćete imati više skroba i manje šećera ako banane jedete dok su manje zrele.

Foto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Šejk od banane

Batat

Bogat je vitaminom A, C i kalijumom, takođe prepuni su antioksidansima, spojevima koji pomažu da se neutralizuju štetni slobodni radikali u vašim ćelijama  kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.

Foto: pixabay.com

Batat

Cvekla

Iako se ne smatra bogato ugljenim hidratima, ima mnogo, pogotovo za povrće bez skroba. Sirova i kuvana sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana. Prepuna je vitamina i minerala,  zajedno sa snažnim antioksidansima i biljnim spojevima. Za imunitet odlična je salata od sveže cvekle, jabuke i šargarepe.

Foto: pixabay.com

Salata od cvekle

Pomorandže

Pomorandže su posebno bogate vitaminom C, kalijumom i nekim vitaminima B. Osim toga, sadrže limunsku kiselinu, kao i nekoliko snažnih biljnih spojeva i antioksidansa, piše “Heltlajn“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading