SLATKI KLASIK ITALIJANSKE KUHINJE: Panakota sa borovnicama objašnjena je korak po korak!

Autor: N.J.

Lifestyle

10.05.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panakota je vrhunska poslastica iz italijanske kuhinje.

SLATKI KLASIK ITALIJANSKE KUHINJE: Panakota sa borovnicama objašnjena je korak po korak!

Foto: Printscreen/ YouTube/ HidaMari Cooking

Slični dezerti poput panakote postoje i u Francuskoj, Grčkoj i Engleskoj. Tradicionalni recept sadrži slatku pavlaku, šećer i želatin, a najpoznatija je verzija ove poslastice sa jagodama. Tradicionalni umak je od karamele, ali može biti kao u ovom slučaju i od borovnica.

Potrebno je:

130 grama smrznutih borovnica

60 grama šećera

100 grama mlevenog keksa

60 grama otopljenog putera

200 grama krem sira

50 grama jogurta 

30 mililitara mleka

10 grama želatina

200 grama slatke pavlake

Foto: Printscreen/ YouTube/ HidaMari Cooking

Panakota sa jagodama
 
Prvi korak: Borovnice sa 30 grama šećera kuvajte na vatri dok smesa ne postane ujednačena (otprilike par minuta). Umutite štapnim mikserom kratko. 

Drugi korak: U mleveni keks dodajte otopljeni puter. U čašu prvo stavite mleveni keks, a onda poravnajte kašikom.

Treći korak: U krem sir dodajte jogurt i 30 grama šećera. Sjedinite kašikom.

Četvrti korak: U mleko dodajte želatin. Spojite. U činiju (neku malu) sipajte malo vrele vode, pa tu smesu sa želatinom stavite iznad i onda mešajte. Prespite u posudu sa krem sirom. Mešajte.

Foto: Printscreen/ YouTube/ HidaMari Cooking

Presipanje želatina u fil

Peti korak: Umutite slatku pavlaku. Umutite do kremaste strukture i prebacite u fil. Dodajte sok od jednog limuna, kao i smesu od borovnica (jedan deo) takođe u fil dok ne postane svetlo ljubičast. Fil stavite u čašu preko keksa.

Foto: Printscreen/ YouTube/ HidaMari Cooking

Presipanje slatke pavlake u fil

Šesti korak: 20 mililitara vode sjedinite sa 1. 5 grama želatina. Stavite želatin iznad vrele vode kao u četvrtom koraku. Mešajte minut. U smesu od borovnica dodajte taj želatin. 

Foto: Printscreen/ YouTube/ HidaMari Cooking

Dodavanje želatina u borovnice

Sedmi korak: Prelijte tu smesu preko fila u čaši. Dekorišite voćem po izboru.

Foto: Printscreen/ YouTube/ HidaMari Cooking

Stavljanje fila

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading