NAMIRNICE KOJE MORATE JESTI DA BISTE SE OPORAVILI OD PRAZNIČNE GOZBE: Dr Perišić savetuje samo ova DVA JELA

Autor: N.J.

Lifestyle

07.01.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Vojislav Perišić otkrio je koje namirnice bi trebalo da jedete nakon što ste preterali sa "prazničnom" hranom.

NAMIRNICE KOJE MORATE JESTI DA BISTE SE OPORAVILI OD PRAZNIČNE GOZBE: Dr Perišić savetuje samo ova DVA JELA

Foto: Shutterstock

Nakon prazničnog posta ljudi se bez nekog "laganog uvoda" odmah vrate na staro, odnosno na jaku i kaloričnu hranu, i to bez razmišljanja. Ali, bogata trpeza nije dobra opcija za svakoga, jer može da stvori brojne probleme - od prejedanja, do nadutosti ali i gastritisa. Zato, moramo da "osvežimo" organizam od novogodišnje i kalorične gozbe i to na sledeće načine prema rečima gastroenterologa doktora Perišića.

Početak problema često je dehidriranost. Ako ste tokom praznika pili žestoka, ili manje žestoka pića organizam mora da se oporavi. A nema boljeg načina za to od hrane.

- Ako je neko dehidriran znači da je izgubio mnogo tečnosti. Treba vam juhica (supica). Pileća juhica brže oporavlja od one sa junećim meso. Zašto? Ima mnogo spekulativnih teorija. Supica ne treba da bude od svakog mesa, ne od belog, nego batak. Mora da ima malo masnoća, ali ne samo to, nego i proteina, aminokiselina... Ne valja ni unositi mnogo masnoća posle jela u velikim količinama- objasnio je doktor u emisiji "Jutro".

Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ PRVA

Doktor Vojislav Perišić u emisiji

Rinflajš sa pilećim mesom potiče od Austrougarske, to su oni spremali posle ručka, a onda smo mi to uzeli od njih.

- Sprema se od povrća i mesa koje je kuvano u supi, procedi se i izvuče se sve dobro. Ono što je ostalo u supi brzo se apsorbuje, i doprinosi osećaju sitosti. I obavezno je dodavanje rena! Rinflajš mora imati malo krompira, celera, rena, krotana, pastrnka i luka. Luk se seče, stavlja na plotno, pa tek onda stavi u supu. Posle toga možete da letite - našalio se doktor.

Inače, u luku postoji hemijsko jedinjenje koje se zove inulina, a inulin je prebiotik. Kada se luk kuva onda se uništi odnosno neutrališe ljuta materija. Zato, on snabdeva probavni sistem sa prebiotikom.

Prebiotik je u odnosu na probiotik hrana za korisne bakterije, a probiotik su žive bakterije koje se nalaze u nekim namirnicama i dijetetskim suplementima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading