PIĆE KOJE MIRIŠE NA PRAZNIKE: Spremite kuvano vino po dobro poznatom receptu
Piće koje miriše na zimu, duge i hladne šetnje.
Kada dođe zima, ovo piće donekle je nezamenjivo. Asocira na duge šetnje po snegu, dok kuvano vino ispunjava telo toplinom. Kuvano vino posebno je popularno tokom Božića i Nove godine. Na našim prostorima najčešće se pije za praznike odnosno slave, Badnje veče i Božić. Da bi ispalo baš onako kako treba, morate ispoštovati neka pravila tokom prpreme.
Važna pravila:
- kuvano vino ne sme da proključa kao na primer kafa
- pije se uglavnom iz visokih čaša, tako piće duže zadržava toplotu
- ako priprema sadrži vodu, onda ona se ne sme da proključa, (a uglavnom sadrži)
Priprema crnog vina:
150 mililitara slatkog crnog vina
Jedna trećina limuna
Karanfilčić i cimet
50 mililitara likera od višanja
Sipajte vino u vatrostalnu posudu. U to dodajte liker i stavite smesu na vatru. Tečnost treba da dođe do ključanja, ali da ne proključa. Nakon toga u piće možete dodati tanko narezan limun i začine. Kuvano vino treba da stoji još 15 minuta, a topli napitak se može sipati u šolje. Ovaj recept za kuvano vino smatra se najjednostavnijim, prenosi "stale.ru".
Kuvano vino - drugi recept:
Potrebno vam je: 400 mililitara crnog vina, 75 mililitara konjaka, 50 mililitara votke, 50 grama šećera, rendani muškatni oraščić, prstohvat karanfilića, nekoliko prstohvata cimeta i 2 graška aleve paprike.
Vino se mora sipati u posudu prekrivenu posebnim emajlom. Tu dodajte šećer i sve začine. Posudu sa pićem treba zapaliti. Kada se kuvano vino zagreje, potrebno je u njega sipati sve ostale alkoholne sastojke i ponovo prokuvati, ali ne da proključa. Nakon toga, piće treba sipati u termos i ostaviti da stoji oko sat vremena.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)