KOSTA ZA TRI DANA IZLAZI SA KLINIKE! Prvi put će videti roditelje dece koju je POUBIJAO, ali oni njega NEĆE!

Autor:

Hronika

05.10.2024

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pratnji psihijatra masovni ubica stiže na suđenje.

KOSTA ZA TRI DANA IZLAZI SA KLINIKE! Prvi put će videti roditelje dece koju je POUBIJAO, ali oni njega NEĆE!

Foto: Republika

Suđenje roditeljima Koste Kecmanovića koji je pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" biće nastavljeno u utorak, 8. oktobra. Ono što je za ovo suđenje karakteristično jeste da ono neće biti održano u zgradi Višeg suda u Beogradu, odnosno Palati pravde, kao sva prethodna, već u sudnici Specijalnog suda i to zbog bezbednosti i zaštite identiteta maloletnika.

Republika

Foto: Printskrin

 

Specijalni sud u Beogradu ima najviši stepen bezbednosti, s obzirom na to da se tamo održavaju suđenja okrivljenima za organizovnai kriminal i ratne zločine. Zbog toga se tamo održava i suđenje Urošu Blažiću, okrivljenom za masovno ubistvo u selima dubona i Malo Orašje, iako je sud koji vodi taj postupak Viši sud u Smederevu.

Međutim, dok Blažić sedi u ustakljenom delu za okrivljene, neprobojnim staklom odvojen od oštećenih i publike, kako niko ne bi mogao fizički da nasrne na njega, maloletni Kecmanović će, tokom svog svedočenja protiv roditelja i Vladimira i Miljane Kecmanović, kao i instruktora u streljani Nemanje Marinkovića svedočiti iz drugačije prostorije.

Ovo će biti prvi put da dečak izlazi iz psihijatrijske klinike, u kojoj se nalazi od 3. maja prošle godine. On će sanitetom Hitne pomoći i u pratnji psihijatra da bude sproveden u sud, a, za razliku od Blažića, neće sedeti u boksu za okrivljene ili na mestima na kojima sede svedoci, već u prostoriji za zaštićene svedoke. U pitanju je staklena prostorija iz koje će Kosta moći da vidi ljude u sudnici, a njega neće moći da vidi niko.

Republika

Foto: Printscreen, Mup

 

Prisutni u sudnici njegovo svedočenje slušaće preko zvučnika, a potencijalno će moći da ga gledaju preko monitora, mada je velika verovatnoća da će monitore moći da gleda sudsko veće i, eventualno advokati. Sve to se ne radi zbog zaštite roditelja žrtava, već samog dečaka koji je izvršio masovno ubistvo, s obzirom na to da ima 14 godina. Zbog zakonskih propisa, roditeljima dece koja su ubijena u "Ribnikaru" na taj način biće uskraćeno da direktno vide dečaka koji je počinio zločin.

Takođe, sve vreme njegovog svedočenja biće prisutan psihijatar, čiji će zadatak biti da proceni da li dečak, eventualno, ima medicinske smetnje zbog kojih nije u stanju da da iskaz.

Nije eksplicitno objašnjeno zbog čega se ročište na kom će maloletnik da bude saslušan da bude održano u Specijalnom sudu, s obzirom na to da pojedine sudnice u Palati pravde imaju prostorije za poebno osetljive svedoke, koje su fizički odvojene od sudnice, te svedoci sede pred kamerom, a u sudnici se vide putem televizora koji je okrenut ka sudskom veću, dok ih publika, ako je suđenje otvoreno za javnost, samo čuje.

Moguće je da je sprovođenje dečaka u Palatu pravde rizično, dok u Specijalnom sudu sanitet Hitne pomoći može da uđe na pritvorski ulaz i da dečak bude sproveden sa potpuno druge strane u odnosu na sve ostale u sudnici, te se tako osigurava dodatna bezbednost.

Republika

Foto: Republika, Facebook.com/Mike Chitwood

 

Kosta je u istrazi saslušan kao svedok, ali tada nije napuštao psihijatrijsku kliniku, već je svedočio putem video linka koji je tužilaštvo uspostavilo za bolnicom. Pored njega je tada, osim tužioca i psihologa, sedela i njegova majka Miljana Kecmanović. Ipak, to sada nije moguće, s obzirom na to da je u međuvremenu otkriveno da se njen DNK nalazi na jednoj od čaura metka koji je pronađen u učionici u "Ribnikaru", te je, uz svog supruga, i sama postala okrivljena.

Maloletnik će moći da iskoristi pravo da ne svedoči protiv oca i majke, s obzirom na to da im je najbliži srodnik i tu odluku može da donese iako je pristao da svedoči protiv oca tokom istrage. Ako bude svedočio, onda će da bude u obavezi da odgovara na pitanja, koja mogu da mu postavljaju sud, tužilac, advokati, okrivljeni, kao i punomoćnici porodica ubijene dece, ali i sami roditelji dece.

Krivični postupak protiv roditelja dečaka zatvoren je za javnost.

Zbog ubistva u ribnikaru izmene zakona

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, pored brojnih novina, predloženo je uvođenje tri nova krivična dela koja se odnose na oružje, dok su za postojeća predložene strože kazne.

Kao nova krivična dela predložena su obučavanje maloletnog lica za upotrebu vatrenog oružja, nesavesno držanje vatrenog oružja i nedozvoljeno nošenje onesposobljenog vatrenog oružja i hladnog oružja na javnom mestu.

Predlog za krivično delo obučavanje maloletnog lica za upotrebu vatrenog oružja predviđa da onom ko bude davao uputstva ili obučavao maloletno lice da koristi vatreno oružje preti kazna zatvora od tri meseca do tri godine. Ista kazna predviđena je i za odgovorno lice streljačke organizacije ili strelišta koje dozvoli pristup maloletnom licu.

Krvično delo nesavesno držanje vatrenog oružja predviđa kaznu od šest meseci do pet godina zatvora za onog ko nesavesno drži oružje, a ima dozvolu za držanje, pa usled takvog držanja drugo lice tim oružjem izvrši krivično delo. To predciđa da, ukoliko korišćenjem tog oružja od strane drugog lica dođe do teške telesne povrede ili smrti, vlasnik oružja može da bude kažnjen kaznom zatvora od dve do 12 godina.

Takođe, onaj ko bude, protivno zakonu, na javnom mestu nosio onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak, kao i hladno oružje, kao što su noževi, mačete, satare, može biti kažnjen novčananom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Predloženo je i povećanje kazne za neovlašćeno nošenje vatrenog oružja, i to sa trenutno propisane kazne od dve do 12 godina, na kaznu od pet do 15 godina zatvora. Isto je predloženo i za nošenje vatrenog oružja za koje postoji dozvola za držanje i to sa šest meseci do pet godina, na minimalno godinu, a maksimalno osam godina zatvora.

Među predlozima za novo krivično delo je i objavljivanje materijala koji sadrži savete u cilju izvršenja krivičnog dela, koje u osnovnom obliku predviđa kaznu zatvora od tri meseca do tri godine. Osim toga, po tom zakonu bile bi kažnjene i osobe koje učestvuju u posredovanju pri pristupanju takvom materijalu, kao i osobe koje pristupe materijalu, za šta bi bila zaprećena novčana kazna ili godinu dana zatvora. Takvim materijalnom smatralo bi se sve što zvučno ili vizuelno sarži uputstva ili savete za izvršenje krivičnog dela.

Javna rasprava o izmenama zakona i uvođenju novih trajaće do 1. novembra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading