HAPŠENJE ZBOG NASILJA I DROGE: Supruga prijavila Temerinca, a policija otkrila drogu

Autor:

Hronika

09.08.2024

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarcu određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati

HAPŠENJE ZBOG NASILJA I DROGE: Supruga prijavila Temerinca, a policija otkrila drogu

Foto: RINA, Shutterstock

Đ. P. (37) iz Temerina je uhapšen zbog ozbiljnih optužbi koje uključuju nasilje u porodici i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Prema informacijama, Đ. P. je u poslednjem periodu vršio fizičko nasilje nad suprugom, vređao je i preteo joj. Tokom pretresa stana koji Đ. P. koristi, policija je pronašla dve stabljike kanabisa teže oko 950 grama, kao i kesa sa manjom količinom marihuane. Zbog ovog otkrića, Đ. P. je uhapšen, a njemu je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati. Nakon ovog perioda, biće priveden osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu uz krivičnu prijavu.

U drugom incidentu, u Vrbasu je uhapšen 21-godišnji mladić zbog posedovanja opojnih droga. Policija je tokom pretresa njegove kuće i motocikla pronašla oko 93 grama amfetamina. Ova zaplena dovela je do podnošenja krivične prijave koja će biti rešena u redovnom postupku po nalogu nadležnog tužioca.

U Srbiji, nasilje u porodici regulisano je Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen 2017. godine. Ovaj zakon definiše nasilje u porodici kao bilo koje ponašanje koje se odvija u okviru porodice ili domaćinstva i koje može uključivati fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje.

Ključne tačke Zakona:

Definicija Nasilja:

Fizičko nasilje: Uključuje udaranje, šamaranje, guranje, povređivanje ili bilo koji drugi oblik fizičkog napada.
Psihičko nasilje: Obuhvata uvrede, pretnje, manipulaciju, kontrolu, izolaciju ili druge oblike psihičkog maltretiranja.
Seksualno nasilje: Uključuje bilo koji oblik seksualnog prisiljavanja ili napada.
Ekonomsko nasilje: Odnosi se na kontrolu finansijskih sredstava ili sprečavanje pristupa resursima potrebnim za život.

Zaštita i Postupak:

Hitna zaštita: Policija može odmah reagovati i izreći hitne mere zaštite, kao što su privremeno udaljavanje nasilnika iz doma.
Zaštitne mere: Sud može doneti odluke o trajnim merama zaštite koje uključuju zabranu pristupa, zabranu komunikacije i druge mere.
Prijava nasilja: Svako ko je svedok ili žrtva nasilja može prijaviti slučaj policiji ili tužilaštvu.

Kaznene Odredbe:

Krivična odgovornost: Nasilnici se mogu goniti po osnovu različitih krivičnih dela, uključujući fizičko nasilje, pretnje i druga dela koja su regulisana krivičnim zakonom.

Podrška žrtvama:

Socijalne i pravne usluge: Zakon predviđa pružanje pomoći žrtvama nasilja kroz socijalne službe, pravnu pomoć i podršku nevladinih organizacija.

Ovaj zakon ima za cilj da pruži efikasnu zaštitu žrtvama nasilja u porodici i da spreči dalje nasilne radnje kroz pravne i preventivne mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading