UŽAS U GORNJEM MILANOVCU: Mušarac skočio sa stene, zadobio ozbiljne povrede i hitno prebačen za Beograd

Autor:

Hronika

18.06.2024

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon pružene pomoći prebačen je na Ortopedsku kliniku Banjica u Beogradu.

UŽAS U GORNJEM MILANOVCU: Mušarac skočio sa stene, zadobio ozbiljne povrede i hitno prebačen za Beograd

Foto: shutterstock

Muškarac star 35 godina teško je povređen nakon što je skočio sa stene u vodu na improvizovanom kupalištu u blizini Gornjeg Milanovca.

Prema informacijama iz čačanske bolnice, pacijent je zadobio teške povrede kičme u vratnom delu, te je nakon pružene pomoći prebačen na Ortopedsku kliniku Banjica u Beogradu.

- Pacijent je zadobio teške povrede kičme u vratnom delu. Nakon ukazane pomoći, usled težine povreda, transportovan je na Ortopedsku kliniku Banjica - potvrđeno je u OB Čačak za medije.

Incident se dogodio u selu Koštunići, a detalji o uzrocima i okolnostima ovog događaja još uvek nisu poznati.

Ako neko povredi glavu, postupak zavisi od ozbiljnosti povrede. Evo nekoliko opštih koraka koje možete slediti:

Procenite situaciju: Ako je osoba onesvešćena, proverite disanje i puls. Ako je moguće, pozovite hitnu pomoć odmah.

Osigurajte sigurnost: Premestite osobu na sigurno mesto kako biste izbegli dodatne povrede, ako je moguće.

Ne pomerajte ozleđenu osobu: Ako osoba nije u opasnosti od daljih povreda i normalno diše, pokušajte je zadržati nepomičnom dok ne stigne medicinska pomoć.

Stabilizujte vrat: Ako postoji sumnja na povredu vrata, važno je ne pomerati glavu i vrat osobe. Koristite ruke da držite glavu u neutralnom položaju.

Kontrolišite krvarenje: Ako osoba ima vidljive rane na glavi, nježno ih pritisnite sterilnim gazom ili krpom kako biste zaustavili krvarenje.

Osigurajte protok vazduha: Ako osoba nije disala ili nema normalan puls, započnite postupak oživljavanja ako ste obučeni za to.

Nemojte davati hranu ni piće: Ako je osoba onesvešćena ili ima teške povrede glave, nemojte davati nikakvu hranu ili piće dok ne stigne medicinska pomoć.

Pratite stanje: Ako je osoba svesna, pitajte je o bilo kakvim simptomima kao što su mučnina, vrtoglavica ili bol. Pratite ih i beležite sve promene u stanju.

Najvažnije je zapamtiti da u slučaju povrede glave, posebno ako postoji sumnja na ozbiljnu povredu mozga, treba hitno zatražiti medicinsku pomoć. Bolje je biti oprezan i dobiti stručnu pomoć nego riskirati komplikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading