PANDORINA KUTIJA MRAČNIH VEZA! Dan kada je ubijen Aleksandar za kafanskim stolom, a ključna reč bila je "LEGIJA"

Autor:

Hronika

09.06.2024

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvo se na čelu sa Ž. I. okupilo se 9. juna 2014, oko 19 sati, u restoranu "Milinko" na Bulevaru oslobođanja bb.

PANDORINA KUTIJA MRAČNIH VEZA! Dan kada je ubijen Aleksandar za kafanskim stolom, a  ključna reč bila je "LEGIJA"

Foto: Profimedia, Djordje Kojadinovic, Printscreen

Ubistvo Aleksandra Marjanovića u čačanskom restoranu "Milinko" na Bulevaru oslobođenja bb izazvalo je talas šokiranja i otvorilo mnoge neistražene veze i tajne koje su duboko ukorenjene u zapadnoj Srbiji. Središnji likovi ovog mračnog zapleta su bivši komandant "crvenih beretki", poznat kao Legija, i Marjanovićev poznanik, identifikovan kao Ž. I., čije su finansijske nesuglasice eskalirale u smrtonosni sukob.

Svedoci na suđenju opisali su atmosferu tog kobnog večernjeg sata kada su Marjanović i Ž. I. sedeli za postavljenim stolom u restoranu. Mirno su razgovarali, ali taj mir je narušen iznenadnim pucnjima koji su odjeknuli kroz lokal. Panika je zavladala, gosti su počeli da beže, ali za Marjanovića nije bilo spasa. Sudsko veće je kasnije utvrdilo da su se sastali kako bi rešili finansijske probleme Ž. I. u njegovoj taksi firmi, ali je sukob izbio zbog navodnog zelenašenja, odnosno Marjanovićevog zahteva za reketom.

Ž. I. je bio blizak prijatelj sa Marjanovićem, ali sudski proces je otkrio mračniju stranu njihovog odnosa. Prema izjavama Marjanovićevog oca, novac koji je njegov sin pozajmio Ž. I. bio je namenjen za kupovinu polovine taksi firme. Međutim, sukob je izbio kada je Ž. I. istu firmu prodao nekoliko puta, ignorišući sporazum. To je kulminiralo smrtonosnim obračunom u restoranu.

Pištolj i "kašikara"

Onda su odjeknuli hici. Četiri u Marjanovića.

- Bežite! Ubiću se! Sklonite se! - poručio je Ž. I. i prislonio pištolj sebi uz glavu. 

Marjanović je od zadobijenih rana preminuo na mestu, navedeno je u presudi, a Ž. I. je uperio pištolj u svoju bradu, dok je drugom rukom držao "kašikaru" preteći da će se ubiti. Tek nakon pregovora, brat V. I. mu je oduzeo pištolj i bombu. Ubrzo je ubica uhapšen, a naredne, 2015. godine u Višem sudu dobio je devet godina robije. 

Nakon što je Marjanović pogođen četiri puta, panika je eskalirala. Ž. I. je pretio da će izvršiti samoubistvo, prislanjajući pištolj sebi uz glavu, ali je na kraju bio odveden u pritvor. Sudski proces je otkrio da je Ž. I. dobio devet godina zatvora, a tužilac je zahtevao između 10 i 12 godina. Tokom suđenja, Ž. I. se branio ćutanjem, navodeći da je bio prinuđen na finansijske transakcije pod pretnjom Marjanovića.

Još jedan element ovog zapleta je povezanost sa Miloradom Ulemekom, poznatijim kao Legija. Iako veze sa Legijom nikada nisu potpuno razjašnjene, postoji spominjanje pisma koje je bilo Legijino i navodno izvuklo iz zatvora V.I., jer ga je dostavio lokalnim političarima u Čačku. Ovaj događaj dodatno baca sumnju na dublje političke i kriminalne veze koje su mogle biti prisutne u pozadini ubistva, piše 24sedam.

Pismo Milorada Ulemeka

Dok se istraživao motiv sukoba, u prvi plan je izbio ubičin brat V. I. Ovaj poznati Čačanin bio je umešan u krvave sukobe devedesetih godina u Čačku kada su rat vodile dve grupe - Gorana Bojovića i Dragana Drobnjaka Dropsa. Konkretno, V. I. je robijao zbog pokušaja ubistava, dok su dvojica lidera grupe 2000. osuđena na smrtne kazne, ali su im kasnije preinačene na 40 godina.

A, V. I . je bio deo Legijinih "crvenih beretki", koje su tada funkcionisale pod Resorom državne bezbednosti MUP-a Srbije. Upravo je Legija kasnije, kako se pričalo na političkoj sceni, iskoristio V. I. Iz ćelije Okružnog zatvora u Čačku, otprilike 20 dana pre ubistva premijera Đindića, izvukao je Legijino pismo i dostavio ga lokalnim političarima u Čačku.

Ovaj tragični događaj još jednom osvetljava mračnu stranu društva, otkrivajući kako se politika, kriminal i korupcija često međusobno prepliću na opasan način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading