EVO KAKO KRIMINALCI PERU PARE U SRBIJI: U poslednje tri godine tokom hapšenja oduzeto preko 100 skupocenih satova!

Autor:

Hronika

20.05.2024

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalci su počeli da koriste nove strategije kako bi prikrili svoju imovinu i otežali njeno trajno oduzimanje.

EVO KAKO KRIMINALCI PERU PARE U SRBIJI: U poslednje tri godine tokom hapšenja oduzeto preko 100 skupocenih satova!

Foto: pixabay.com

Pripadnici kriminalnih grupa u Srbiji, koji su pod finansijskom istragom, sve češće ulažu u skupocene satove umesto tradicionalnih nekretnina. Praksa je pokazala da ovi "klijenti" često poseduju Rolex, Omega, Breitling i čak i skupoceni sat marke "Filip Patek", čije vrednosti mogu premašiti 100.000 evra.

Oduzeto je preko 100 satova tokom hapšenja kriminalnih grupa u Beogradu u poslednje tri godine, a najveći broj satova zaplenjen je kod osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe Darka Šarića.

- Najveći broj satova zaplenjen je kod osumnjičenih pripadnika kriminanlne grupe Darka Šarića. Veliki broj je pronađen i prilikom hapšenja osumnjičenih pripadnika klana Veljka Belivuka, ali i osumnjičenog za šverc kokaina, bivšeg fudbalera Živka Bakića, kome je čak privremeno zaplenjena i kuća na Ibici, a dva sata marke "Filip Patek" procenjena su na preko 100.000 evra - kaže izvor Kurira.

Novi načini prikrivanja imovine

Kriminalci su počeli da koriste nove strategije kako bi prikrili svoju imovinu i otežali njeno trajno oduzimanje. Osim ulaganja u skupocene satove, oni iznajmljuju luksuzne automobile ili ih kupuju na lizing, a nekretnine stiču preko trećih lica s kojima na prvi pogled nemaju vidljive veze. Takođe, sklapaju fiktivne ugovore o zajmu sa sportistima, najčešće fudbalerima i košarkašima, kao deo strategije prikrivanja porekla novca.

- Sve češće, nailazimo na situaciju da nemaju vozila registrovana na svoje ime, bar ne veliki broj njih u svom vlasništu, i da luksuzne automobile iznajmljuju jer znaju da tako otežavaju dokazivanje vlasništva i trajno oduzimanje. Osim toga, s obzirom da su svesni da je teško da dokažu da su svu imovinu koju imaju legalno stekli, pokušajvaju da je prebace na osobe s kojima nisu u bliskom srodstvu niti ljubavnom odnosu, u ubeđenju da tako ona neće doći pod lupu istražitelja. Međutim, kako su finansijska istraga i krivični postupak tesno povezani, iako su razdvojeni postupci, istražitelji koji proveravaju imovinu koriste se i dokazima prikupljenim u krivičnom postupku. Recimo, u jednom slučaju je otkriveno da je okrivljeni vlasnik brojnih nekretnina zahvaljujući presretnutom telefonskom razgovoru sa agentom za osiguranja, od kog je tražio da mu osigura stanove i lokale. Praktično je tačno pobrojao adrese i fiktivne vlasnike, dok se u drugom postupku vođa grupe ljubavnici pohvalio šta sve poseduje - otkriva sagovornik.

Finansijska istraga i krivični postupak

Finansijska istraga se vodi u odvojenom postupku, pokrenutom istog dana kada i krivična istraga. Ovaj proces sprovodi Javno tužilaštvo za organizovani kriminal uz pomoć Jedinica za finansijske istrage MUP. Proverava se ne samo imovina osumnjičenog, već i imovina članova porodice, ljubavnica i vanbračne dece. Sva imovina sumnjivog porekla se identifikuje i blokira, a zatim se utvrđuje na koji način je stečena. Ukoliko se utvrdi da imovina nije stečena legalnim putem, ona se privremeno oduzima tokom trajanja postupka, a nakon pravosnažne osuđujuće presude, oduzima se trajno.

(Republika/Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading