KURS EVRA ZA ČETVRTAK! Ima promena, oglasila se NBS!

Autor:

Biznis

18.09.2024

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurs dinara je stabilan u odnosu na evro

KURS EVRA ZA ČETVRTAK! Ima promena, oglasila se NBS!

Foto: pixabay.com

Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće sutra 117,0580 dinara, što je neznatna promena u odnosu na sredu, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar će u odnosu na evro biti isti kao pre mesec dana, na godišnjem nivou jači je za 0,1 odsto, kao i od početka godine.

Indikativni kurs dinara prema dolaru u sredu jači je za 0,1 odsto i iznosi 105,1167 dinara za dolar. Kurs dinara prema dolaru jači je za 0,8 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou za 4,4 odsto, a od početka godine za 0,7 odsto.

Iz ovih podataka možemo zaključiti da je kurs dinara relativno stabilan u odnosu na evro, dok beleži blagi rast u odnosu na dolar. Ovo može imati različite uticaje na domaću ekonomiju, uključujući i trgovinu i putovanja.

Stabilan kurs dinara u odnosu na evro može pozitivno uticati na uvoz robe iz evrozone, čime se može očekivati stabilizacija cena određenih proizvoda na domaćem tržištu. S druge strane, blagi rast kursa dinara prema dolaru može otežati izvoz robe u SAD, što može imati negativan uticaj na domaću privredu.

Mada su promene u kursu dinara relativno male, važno je istaći da čak i male promene mogu imati značajan uticaj na ekonomiju. Ove promene takođe mogu uticati na odluke preduzeća u vezi sa investicijama i poslovnim planiranjem.

U zaključku, iako su promene u kursu dinara relativno male, njihov uticaj na domaću ekonomiju može biti značajan. Praćenje ovih promena i njihovih uticaja je od suštinskog značaja za analitičare, preduzeća i građane koji se bave ekonomijom.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading