RADNIKE ČEKAJU OTKAZI, ALI I ODLIČNE OTPREMNINE: Poznati proizvođač ukida više od HILJADU RADNIH MESTA

Autor:

Biznis

23.08.2024

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo će uticcati na 700 radnih mesta

RADNIKE ČEKAJU OTKAZI, ALI I ODLIČNE OTPREMNINE: Poznati proizvođač ukida više od HILJADU RADNIH MESTA

Foto: Shutterstock

Nemački proizvođač kućnih aparata „Miele“ preduzima značajne korake u restrukturiranju svoje proizvodnje, a to će dovesti do ukidanja više od hiljadu radnih mesta u Nemačkoj. Ova odluka usledila je nakon najave da će veliki deo proizvodnje veš mašina biti premešten u poljsku fabriku u Ksaverovu, što će uticati na 700 radnih mesta u Nemačkoj.

Izdašne otpremnine za radnike

Uprkos ovim promenama, „Miele“ je postigao dogovor sa sindikatom „IG Metall“ o programu dobrovoljnog odlaska radnika uz izdašne otpremnine i socijalnu podršku. Prema ovom dogovoru, pojedini radnici mogu očekivati otpremnine i do 270.000 evra, čime će „Miele“ postati jedna od kompanija koja isplaćuje najveće otpremnine u Nemačkoj. Ovo je posebno značajno za one radnike koji su dugo godina proveli radeći u ovoj porodičnoj kompaniji.

Ova situacija postavlja „Miele“ u red kompanija koje se ističu po izdašnim socijalnim paketima, stavljajući je rame uz rame sa mnogo većim korporacijama kao što su SAP ili Baier.

Reakcije i uticaj na lokalnu zajednicu

Odluka o premeštanju proizvodnje izazvala je zabrinutost među radnicima i lokalnom zajednicom, jer će ovaj potez imati značajan uticaj na njihove živote. Međutim, uz podršku sindikata i obećanje visokih otpremnina, postoje nade da će tranzicija biti manje bolna za zaposlene koji će biti pogođeni ovom promenom.

Ova situacija takođe postavlja pitanje o dugoročnoj perspektivi industrije proizvodnje u Nemačkoj, s obzirom na to da se sve više kompanija odlučuje za premještanje dela proizvodnje u druge zemlje radi smanjenja troškova proizvodnje.

Otkazi i u Intelu

Republika

Foto: Printskrin

Otkazi

 

Američka tehnološka korporacija Intel objavila je da je u drugom fiskalnom kvartalu 2024. zabeležila gubitak od 1,61 milijardu dolara odnosno 38 centi po akciji i najavila da će otpustiti više od 15 odsto svoje radne snage, konkretno 15.000 radnika, u okviru plana za smanjene troškova za 10 milijardi dolara.

Prihod Intela u drugom kvartalu je pao za jedan odsto međugodišnje na 12,83 milijarde dolara, razočaravši analitičare agencije LSEG koji su prognozirali 12,94 milijarde dolara, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Kompanija je takođe saopštila da neće isplatiti dividendu u četvrtom fiskalnom kvartalu 2024. godine i da će sniziti kapitalne izdatke tokom cele godine za više od 20 odsto.

Intel očekuje da će njegov prihod u trećem fiskalnom kvartalu biti između 12,5 i 13,5 milijardi dolara.

"Naš finansijski učinak u drugom kvartalu bio je razočaravajući pošto su trendovi u ovom periodu bili izazovniji nego što smo ranije očekivali", izjavio je izvršni direktor Intela Pet Gelsinger u saopštenju na sajtu Intela.

Najavljena velika otpuštanja će se uglavnom odigrati već do kraja 2024. godine

"Jednostavno rečeno, moramo da uskladimo našu strukturu troškova sa našim novim operativnim modelom i suštinski promenimo način na koji radimo. Naši prihodi nisu porasli kako se očekivalo. U budućnosti treba da u potpunosti iskoristimo moćne trendove kao što je veštačka inteligencija. Naši troškovi su previsoki, naše marže su preniske", dodao je Gelsinger.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading