Nemački „Handelsblat“ o Projektu „Jadar“: Nova nada za najvredniji rudnik litijuma u Evropi

Autor: Promo

Biznis

21.06.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski litijum je sve češće u fokusu evropskih medija nakon objavljivanja radnih nacrta studija o proceni uticaja projekta „Jadar“ na životnu sredinu.

Nemački „Handelsblat“ o Projektu „Jadar“: Nova nada za najvredniji rudnik litijuma u Evropi

Foto: youtube.com/Projekat „Jadar“, www.handelsblatt.com

Rio Tinto

Nemački „Handelsblat“ piše da sa javno dostupnim nacrtima studija, koji pokazuju da se projekat može bezbedno realizovati po standardima Srbije i EU, Rio Tinto želi da inicira dijalog zasnovan na činjenicama, a čini se da bi i vlada Srbije mogla da preinači odluku.

Nemački poslovni dnevnik podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio za „Fajnenšel tajms“ da su nove garancije od strane Rio Tinta i Evropske unije o poštovanju ekoloških standarda ublažile zabrinutost Srbije.

Republika

Foto: Profimedia

Litijumske baterije

U tekstu pod naslovom „Nova nada za najvredniji rudnik litijuma u Evropi“, „Handelsblat“ piše da je sa koncentracijom litijuma u steni od 1,8 procenata, Jadar jedan od retkih u Evropi koji može da se takmiči sa rudarskim projektima u Australiji ili Kanadi. Podseća da je Rio Tinto nedavno objavio preko 2.000 stranica nacrta studija koje se bave rizicima koje rudarenje može predstavljati za životnu sredinu i merama koje bi bile preduzete da se ti rizici spreče.

Republika

Foto: Printscreen

Tekst nemačkog lista "Handelsblat"

U izjavi za nemački list direktor projekta Čed Bluit naglašava da je kompaniji sada u fokusu "radikalna transparentnost."

„U prošlosti, Rio Tinto je morao da se bori sa brojnim lažnim tvrdnjama koje su se širile oko projekta. Opseg ove kampanje dezinformacija nas je iznenadio," naveo je Bluit.

„Handelsblat“ piše da je Jadar primer onoga s čime se industrija suočava širom Evrope. Nailazi na otpor stanovništva, dok EU snažno podstiče rudarenje u Evropi kako bi zadovoljila rastuću potražnju za sirovinama koje su joj neophodne za zelenu tranziciju i oslobodila se zavisnosti od Kine. Zbog toga je u martu Brisel usvojio Zakon o kritičnim sirovinama koji ubrzava otvaranje novih rudnika na tlu EU i predviđa da do 2030. godine maksimalno 65 procenata godišnje potražnje EU za strateškim sirovinama sme doći iz jedne treće zemlje.

List dalje citira Bluita koji kaže da se Rio Tinto nada licenci za početak eksploatacije litijuma u Dolini Jadra.

„Čuli smo ohrabrujuće reči od srpske vlade. Pre svega, moramo da povratimo našu rudarsku licencu,“ rekao je Čed Bluit, ali nije želeo da kaže kada bi to moglo da se dogodi.

Republika

Foto: youtube.com/Projekat „Jadar“

Projekat "Jadar"

List piše da je Rio Tinto već uložio 600 miliona dolara u projekat u ležište litijuma u zapadnoj Srbiji koje je najveće u Evropi i pri i punoj proizvodnji, godišnje bi se eksploatisalo 58.000 tona litijum karbonata - dovoljno za napajanje preko milion električnih vozila godišnje.

U tekstu se navodi se da je jedna od briga lokalnog stanovništva sumporna kiselina se koristi za eksploataciju litijuma iz tvrde stene, a postoje i strahovi da bi otpadne vode mogle zagaditi reke.

„Čujemo ovu primedbu iznova i iznova na našim javnim informativnim događajima. Međutim, sumporna kiselina se koristi na temperaturi ispod 100 stepeni Celzijusa u kontrolisanom procesu, tako da, na primer, nikakvi zagađivači ne dospevaju u tlo ili podzemne vode.," kaže Bluit za nemački list.

List naglašava da Jadar nije jedini projekat sa sirovinama u Evropi koji se suočava sa otporom stanovništva. Kao primer navodi Landau, gde nemačko-australijski start-up Vulcan Energy želi da pumpa termalnu vodu na površinu koristeći geotermalnu energiju i iz nje u daljem procesu izvlači litijum. Lokalno stanovništvo je i tamo pisalo peticiju protiv projekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
duki

21.06.2024 13:50

normalno da ce se litijum kopati i da ce nafta 20 veka dobro doci srbiji da ekonomski ojaca i bude najveci izvoznik baterija za elektricne automobile

Marko

21.06.2024 18:26

Tehnologija je dovoljno napredovala da se mogu koristiti ekoloske mere da ne bi doslo do zagadjenja zivotne sredine. Ovo ce doneti mnogo novih radnih mesta!

Veso S

21.06.2024 18:42

Kakve veze ima Nemačka sa projektom Jadar. Pa to je stvar Srbije, a ne Nemačke.

Veso S

21.06.2024 18:45

Ukoliko postoji garancija da iskopavanje litijuma neće uticati na životnu sredinu, onda treba dati saglasnost da se iskopavanje nastavi.