ODGOVOR NA VEČITU DILEMU: Da li se više isplati isključivati grejanje ili grejati ceo dan?

Autor:

Biznis

10.10.2024

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grejna sezona je pred nama, a najavljena je hladna zima

ODGOVOR NA VEČITU DILEMU: Da li se više isplati isključivati grejanje ili grejati ceo dan?

Foto: Shutterstock

Grejna sezona u Beogradu počeće 15. oktobra, bar kada su u pitanju korisnici gradskog grejanja. Ipak, mnogi drugi korisnici greju se na ostale načine: centarlno grejanje na struju/plin, plin, klime, radijatori, TA peći, drva, pelet i tome slično.

Ipak, kada je reč o pitanju efikasnosti i ekonomičnosti grejanja, mnogi se pitaju da li je isplativije ostaviti grejanje uključeno ceo dan ili ga uključivati i isključivati prema potrebi. Stručnjaci ističu da odgovor na ovo pitanje zavisi od niza faktora, pre svega od izolacije doma.

Jedan od ključnih faktora koji utiče na efikasnost grejanja jeste izolacija samog prostora u kome živite ili radite. Dobro izolovan dom zadržava toplotu, smanjuje gubitke toplote i na taj način smanjuje potrebu za energijom bez obzira na način korišćenja grejanja.

Stručnjaci ističu da ostavljanje grejanja tokom celog dana na niskom nivou može rezultirati povećanom potrošnjom energije, jer kotao konstantno radi na održavanju temperature. S druge strane, uključivanje grejanja samo kada je potrebno može smanjiti potrošnju energije, ali može rezultirati većom potrošnjom energije prilikom ponovnog zagrevanja hladnog doma, a zapravo sve zavisi od razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature. Ako je ogromna razlika između ove dve temperature, često se više isplati ostaviti grejanje uključeno tokom celog dana.

Preporuka stručnjaka: koristite tajmer i termostat

Efikasan pristup optimizaciji troškova grejanja može biti korišćenje tajmera ili termostata koji automatski uključuje grejanje kada je to najpotrebnije. Na taj način se može postići balans između očuvanja toplote u domu i smanjenja potrošnje energije.

Ipak, važno je istaći da ovo važi samo za centralno grejanje na struju. Istraživanja su pokazala da se uglavnom najviše isplati održavati temperaturu na nekih 18-20 stepeni tokom celog dana, pa eventualno pojačavati temperaturu kada vam je to potrebno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading