VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SNIMALA GOSTE I ZAPOSLENE U KAFIĆU: Podaci do kojih je došla su uznemirujući, "OVO JE UVOD U ROPSTVO" (VIDEO)

Autor:

Biznis

08.09.2024

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako se povećava pritisak na zaposleni o ograničava sloboda

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA SNIMALA GOSTE I ZAPOSLENE U KAFIĆU: Podaci do kojih je došla su uznemirujući, "OVO JE UVOD U ROPSTVO" (VIDEO)

Foto: Iks Printscreen/Mr_AllenT

Veštačka inteligencija (VI) je postala sastavni deo mnogih oblasti ljudskog života, a nedavno se pojavila vest koja je izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. Naime, kompanija "NeuroSpot" najavila je korišćenje VI u kafićima radi praćenja produktivnosti zaposlenih i zadovoljstva kupaca, što je izazvalo kontroverze širom sveta.

 

 

Primenjena tehnologija

U objavljenom snimku, kompanija je demonstrirala kako VI može pratiti ponašanje zaposlenih i kupaca u realnom vremenu. Na primer, sistem može beležiti broj posluženih šoljica kafe po zaposlenom, kao i vreme provedeno od strane svakog posetioca za stolom. Takođe, pokreti zaposlenih se prate kako bi se analizirao njihov radni učinak. Ova tehnologija, prema tvrdnjama kompanije, pruža detaljnu analitiku i omogućava praćenje različitih parametara u okviru preduzeća.

Reakcije javnosti

Republika

Foto: instagram.com/tonibijelic

Kafić

 

Ova najava izazvala je negativne reakcije korisnika društvenih mreža, kako u svetu, tako i u Srbiji. Mnogi su izrazili zgroženost zbog invazivnog korišćenja VI u ugostiteljstvu, izražavajući bojazan da bi ovakva tehnologija mogla izazvati nove probleme. Postavlja se pitanje da li će ovakav sistem dovesti do smanjenja ljudskog kontakta i ličnog iskustva u kafićima.

Sumnje u svrhu korišćenja tehnologije

Iako kompanija tvrdi da je tehnologija pretežno usmerena na bezbednost i praćenje moguće krađe, korisnici širom sveta izražavaju sumnju u takvu svrhu. Mnogi su izneli stav da ovakav sistem može dovesti do dodatnog pritiska na zaposlene, kao i smanjenja slobode i privatnosti kupaca.

- Bezbednost je pokriće. Ovakav sistem će se najviše koristiti kako bi se osiguralo da kupci smanje dnevno prisustvo u kafićima a zaposleni da ispunjavaju uslove svog ropstva - glasi samo jedan od komentara na ovakvu moguću novinu.

U svetlu ovih događaja, ostaje da se vidi kako će se ova tehnologija dalje razvijati i da li će se suočiti sa regulatornim izazovima. U svakom slučaju, upotreba veštačke inteligencije u ugostiteljstvu predstavlja kontroverzno pitanje koje zahteva pažljivo sagledavanje implikacija na radnu etiku i korisničko iskustvo.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading