DA LI STE ČULI ZA "BANANA TRIK"? Trgovci ne znaju kako da se izbore sa ovim fenomenom na SAMOUSLUŽNIM KASAMA (VIDEO)

Autor:

Biznis

26.08.2024

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabeleženo je čak čak 443.995 krađa

DA LI STE ČULI ZA "BANANA TRIK"? Trgovci ne znaju kako da se izbore sa ovim fenomenom na SAMOUSLUŽNIM KASAMA (VIDEO)

Foto: shutterstock

Samouslužne kase sve češće postaju izvor problema za trgovce, budući da sve više ljudi koristi ovaj način plaćanja kako bi manje platili ili čak u potpunosti izbegli plaćanje određenih proizvoda. Prema istraživanju Ipsosa, čak šest miliona Britanaca zloupotrebljava samouslužne kase u supermarketima, praveći štetu koja se procenjuje na 1,8 milijardi funti godišnje.

Banana trik

Republika

Foto: Shutterstock

Trik sa bananama

 

Studija je pokazala da svaki osmi kupac koristi "banana trik", odnosno biranje jeftinije opcije na ekranu prilikom kupovine voća ili povrća. Iako većina ispitanika ne smatra ovu praksu krivičnim delom, činjenica je da takvo ponašanje nanosi značajnu štetu trgovcima.

Rast krađa

Broj krađa po radnjama je porastao na rekordne nivoe, beležeći čak 443.995 krađa za godinu dana. Zbog toga su mnogi supermarketi odlučili da se vrate "dobrim starim kasirima" i da smanje broj samouslužnih kasa. Na primer, lanac „Morrisons“ priznao je da su otišli predaleko u postavljanju samouslužnih kasa te će sada tražiti način da uspostave balans, dok će „Asda“ umesto toga uložiti u ljudstvo.

Utvrđivanje odgovornosti

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Trik sa bananama

 

Postavlja se pitanje da li samouslužne kase direktno prikrivaju krađe. Iako većina velikih marketa nastavlja sa postavljanjem kasa za samostalno plaćanje zbog povećanja efikasnosti i smanjenja troškova, evidentno je da su one postale izvor problema, naročito među pripadnicima srednje klase. Zbog toga se neki marketi sada preispituju i revidiraju svoje odluke o postavljanju samouslužnih kasa. Na primer, određene prodavnice najavljuju zatvaranje ovakvih kasa na nekoliko sati dnevno, šest dana u nedelji.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading