STIGLE NOVE CENE GORIVA: Jedna vrsta skluplja za 2 dinara!

Autor:

Biznis

14.06.2024

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 21. juna.

STIGLE NOVE CENE GORIVA: Jedna vrsta skluplja za 2 dinara!

Foto: pixabay.com

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 201 dinar, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 21. juna. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je za 2 dinara skuplji, dok je benzin zadržao cenu.

Pala cena nafte u svetu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 78,187 dolara, a cena nafte Brent na 82,442 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 35,585 evra za megavat-sat.

U proteklim nedeljama, cene goriva na pumpama širom Srbije su ostale prilično stabilne, sa jeftinijim benzinom i relativno konstantnim cenama dizela. Ovaj trend može biti povezan sa globalnim faktorima, uključujući smanjenu tražnju za naftom, što je rezultiralo rastom američkih zaliha i smanjenjem uvoza nafte u Kinu. Osim toga, nedavni završetak kapitalnog remonta pančevačke rafinerije takođe može uticati na dalji pad ili stabilizaciju cena goriva tokom leta.

Utjecaj globalnih faktora na tržište goriva

Prema rečima Tomislava Mićovića, generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, letnji period obično donosi povećanu potrošnju goriva zbog godišnjih odmora, intenzivnih poljoprivrednih radova i infrastrukturnih projekata. Mićović očekuje da će cene dizela i benzina ostati stabilne, ističući da je važno zadržati postojeći nivo cena, posebno za turiste tokom sezone godišnjih odmora. On je takođe preporučio turistima da napune rezervoare goriva u Severnoj Makedoniji kako bi uštedeli, ističući da su cene goriva u Grčkoj više zbog razlika u fiskalnoj politici.

Preporuka za turiste

Mićovićeva preporuka turistima da napune rezervoare goriva u Severnoj Makedoniji kako bi izbegli više cene goriva u Grčkoj može biti od velike koristi za putnike. Razlike u fiskalnoj politici između ove dve zemlje direktno utiču na cene goriva, pružajući turistima mogućnost da uštede novac tokom letnjih putovanja.
 

(Blic Biznis)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading