DRAMA U ŠVAJCARSKOJ ZBOG EVROVIZIJE: Ne žele da budu domaćini takmičenja, isplivale ŠOKANTNE BROJKE!

Autor:

Zabava

30.06.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro polovina stanovništva se protivi organizovanju muzičkog spektakla!

DRAMA U ŠVAJCARSKOJ ZBOG EVROVIZIJE: Ne žele da budu domaćini takmičenja, isplivale ŠOKANTNE BROJKE!

Foto: Credit: Jessica GOW / AFP / Profimedia

Najava da će Švajcarska biti domaćin Pesme Evrovizije 2025. godine izazvala je talas mešanih reakcija među švajcarskim stanovništvom. Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Blick, gotovo polovina stanovnika zemlje protivi se ideji da budu domaćini muzičkog spektakla, dok nešto manji procenat podržava tu ideju. Istraživanje, koje je obuhvatilo skoro 25.000 ljudi, otkrilo je da 49% učesnika ili snažno ili delimično odbija događaj, dok je 46% izrazilo neki nivo podrške, ostavljajući 5% bez definitivnog stava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Švajcarci ne žele da budu domaćini Evrovizije

Odluka da Švajcarska bude domaćin Pesme Evrovizije dolazi nakon pobede Nema na ovogodišnjem takmičenju u Malmeu, Švedska, sa veselom pesmom 'The Code' koja slavi rodnu nekonformnost. Pobeda Nema ne samo što je osigurala poziciju Švajcarske kao domaćina naredne Evrovizije, već je takođe pokrenula širu raspravu o rodnom identitetu i priznanju unutar zemlje. Kako se Nemo identifikuje kao nebinarna osoba i preferira zamenice they/them (ono) na engleskom, njegov trijumf na jednom od najvećih evropskih scena ponovo je pokrenuo razgovore o priznanju trećeg pola u Švajcarskoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Nemo je Švajcarskoj doneo pobedu u Malmeu

Regionalno rivalstvo

Dok su Cirih i Ženeva podneli pojedinačne ponude, glavni grad Bern i obližnji grad Biel udružili su snage u zajedničkoj kandidaturi za domaćina. Ova regionalna rivalstva za priliku da predstave Švajcarsku na evrovizijskoj sceni privukla je pažnju javnosti i dodala element takmičenja unutar zemlje.

Društvena i politička podela

Rezultati istraživanja takođe su istakli zanimljivu podelu u mišljenjima zasnovanu na obrazovnom statusu i političkim sklonostima. Pokazalo se da su osobe sa višim nivoima obrazovanja i levičarskim političkim stavovima više sklone podržavanju domaćinstva Pesme Evrovizije u Švajcarskoj, dok su oni sa desničarskim političkim afilijacijama, posebno stranka SVP, pokazali jači otpor. Ova polarizacija naglašava šire društvene i političke implikacije domaćina događaja ove veličine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading